BIST 10.209
DOLAR 32,39
EURO 34,75
ALTIN 2.394,13
HABER /  GÜNCEL

AB'den bankacılıkta yapısal düzenleme raporu

Avrupa Birliği'nin görevlendirdiği bir danışma grubu, bankalarda bireysel bankacılık ve riskli yatırım bankacılığının birbirinden ayrılması gerektiğini söyledi.

Abone ol

Avrupa Birliği'nin görevlendirdiği bir danışma grubu, bankalarda bireysel bankacılık ve riskli yatırım bankacılığının birbirinden ayrılması gerektiğini söyledi.

Danışma grubu, yeni bir ekonomik krizin yaşanmaması için bankalarda yapısal değişime gidilip gidilmemesi gerektiğini incelemek için görevlendirilmişti.

Grup, bankaların bireysel bankacılık ve yüksek risk barındıran diğer bankacılık faaliyetlerini birbirinden ayırması gerektiği konusunda anlaşmaya vardı.

Böyle bir değişimden etkilenecek bankalar arasında Deutsche Bank ve BNP Paribas bulunuyor.

Danışma grubunun hazırladığı rapor İngiltere'de ve ABD'de bankacılık krizinin önlenmesi için hazırlanan raporlardaki tavsiyelerle benzerlik gösteriyor.

Konut kredilerinin barındırdığı riskleri de inceleyen rapor, bunun, bankalarda sermaye rezervleri artırılarak desteklenmesi gerektiğini söylüyor.

Raporda ayrıca iflas eden bir bankanın üzerindeki yükün nasıl yayılması gerektiği de inceleniyor. Buna göre hissedarlar ve devletlerin yanısıra, tahvil sahipleri de zararı paylaşacak.

Raporda gelecekteki muhtemel bankacılık krizlerine karşı bankaların daha yüksek sermaye stoğu bulundurması gerektiği öngörülüyor.

Bu rapor, bankacılık sektörü ile ilgili yapılan üst düzey incelemelerden birini teşkil ediyor. Grup, rapordaki tavsiyelerin yıl sonunda önce tartışılması gerektiğini belirtiyor.

Rapor, AB'de iç piyasalardan sorumlu Michel Barnier'e gönderilecek. Barnier'in rapordaki tavsiyeleri kendi raporuna dahil edip etmeyeceğine karar vermesinin ardından, komisyon yeni yasaların ilk taslağını hazırlayacak.

Barnier "Komisyon bu tavsiyelerin hem büyüme hem de finans hizmetlerinin güvenliği ve bütünlüğü üzerindeki etkisini inceleyecek" dedi.