BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  GÜNCEL

AB'de ''Fransız İhtilali'' endişesi

"AB’nin başkenti" Brüksel’de, Fransa’da pazar günü yapılacak anayasa referandumu arifesinde "endişeli bekleyiş" devam ediyor. AB kulislerinde olumsuzluk

Abone ol

 AB kulislerinde, Fransa ve Hollanda referandumlarının sonuçlarının olumsuz çıkacağına inananların çoğunlukta olduğu gözlemleniyor.

AB Komisyonu sözcüleri, resmi açıklamalarında, "Fransa’daki sonuçlar pazar gecesi TSİ 23.00’te açıklanmadan önce hiçbir yorum ve değerlendirmede bulunmayacaklarını, ilk açıklamaların o gece, Komisyon Başkanı Jose Manuel Durao Barroso ve AB Dönem Başkanı Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker tarafından yapılacağını" belirtiyorlar.

Kulis değerlendirmelerinde, Fransa’daki referandumdan çıkacak olumsuz sonucun, "sadece Fransa ve Cumhurbaşkanı Jacques Chirac için değil, AB için de felaket getireceği" ifade ediliyor.

"Yeni bir Fransız ihtilali" olasılığından söz eden gözlemciler, olumsuz sonuç durumunda "AB projesinin büyük darbe yiyeceğini", "Fransa’nın AB bünyesinde itibarını tamamen yitireceğini", "AB’nin Fransız-Alman motorunun bozulacağını", "kamuoyunun tepkisini dikkate almak zorunda olan politikacıların AB karşıtlığının artacağını", "özel sektörün ve liberallerin huzursuz olacağını" anlatıyorlar.

Olumsuz sonuç durumunda, "AB ekonomisinin sarsılacağı", "avronun değer kaybedeceği" görüşü de ağırlık kazanıyor.

Basın organları, Fransa referandumundan "hayır" çıkması halinde, "AB’nin karar mekanizmasının bir süre bloke olacağını", bu durumun "Türkiye’nin müzakere sürecine yardımcı olmayacağını" yazıyor.

Bazı uzmanlar, "Fransa’nın olumsuz tavrı, anayasanın hukuki açıdan ölümüdür" diyor.

Olumsuz sonuç halinde, İngiltere’de 2006’da yapılması öngörülen referandumun iptal edilebileceği, bu durumun Başbakan Tony Blair’i "rahatlatacağı ve sorumluluktan kurtaracağı" görüşü de ileri sürülürken, "hem Fransa’da, hem Hollanda’da anayasaya karşı oyların üstün gelmesi halinde yapabilecek hiçbir şey kalmayacağı" belirtiliyor.

"Domino etkisi" endişesinde bulunan AB Komisyonu kaynakları, Danimarka’da eylülde yapılacak referandumun sonucunun da olumsuz olabileceğine işaret ediyorlar.

AB Komisyonu, bir "B planı" bulunmadığını ısrarla söyleyerek, "Fransızlara, referandum öncesinde bir B planından söz etmek, onları olumsuz oy vermeye teşvik olur" görüşüyle hareket ediyor.

Fransa’nın, 1954’te "Avrupa Savunma Birliği" projesini reddederek "tarihe gömdüğünü" ve büyük bir kriz yarattığını, 1966’da NATO’nun askeri kanadından çekilerek İttifak Genel Merkezi’ni Paris’ten uzaklaştırdığını hatırlatan uzmanlar, "yeni ve tarihi bir darbe korkusu" içinde bulunduklarını belirtiyorlar.

Brüksel’de, Fransa ve Hollanda’daki referandumlardan olumlu oy çıkacağına inanan "iyimserler grubu" ise, "olumsuz sonuçlar çıkması halinde dahi, dostlar arasında uzlaşma bulunabileceğini, bazı derogasyonlarla sorunların aşılabileceğini" savunuyor, daha önceki Danimarka ve İrlanda örneklerini veriyorlar.

Haber: Sıtkı Uluç
Kaynak: www.milliyet.com.tr