BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

AB'de bütçe anlaşması savaşı

AB bakanları Pazartesi günü toplanmaya hazırlanırken, yetkililer gelecek çok yıllık bütçe konusunda anlaşmanın her zamandan daha zor olacağını söylüyor. İngiltere, Avrupa Komisyon'u her zaman daha çok yerine daha iyi harcamayı öğrenmeli diyor.

Abone ol

Üst düzey Avrupa Birliği yetkilileri, birliğin gelecek çok yıllık bütçesi üzerinde bir anlaşma sağlanmasının her zamankinden daha zor olduğu uyarısında bulunuyor.

Pazartesi günü bakanlar görüşmelere devam etmek üzere toplanacak ve AB liderleri Kasım ayında bir bütçe anlaşmasını sağlayabilmek için özel bir zirve düzenleyecek.

Avrupa Komisyonu 2014-2020 arasında toplam 1,033 milyar euro’luk bütçe önerdi.

Ancak İngiltere ve diğerleri bütçenin önerilenden 10 milyar euro daha az olması gerektiğini söylüyor.

Hemen her altı senede bir AB bir sonraki çok yıllık bütçesinin hacmi ve yapısı konusunda büyük bir siyasi kavgaya tutuşuyor.

Ekonomik krizin devam ettiği bir dönemde bu geleneksel iç karartıcı tartışma yine üzerimizde.

Komisyon önerdiği bütçenin Avrupa’nın gelirinin sadece yüzde 1’ine denk geldiğine ve pek çok ülkenin öneriyi desteklediğine işaret ediyor.

Ortak Tarım Politikası ya da Avrupa’nın daha yoksul bölgeleri için Bölgesel Finansman gibi faydalandıkları harcama programlarını korumak istiyorlar.

Ancak etkin bazı ülkeler artan harcamanın kabul edilebilir olmadığını ileri sürüyor ve bütçenin hacmini kesin olarak dondurulmasını talep ediyor.

İngiltere’nin Avrupa Bakanı David Liddington, Komisyon’un “daha iyi harcama alışkanlıkları benimsemek zorunda olduğunu ve her seferinde daha fazla harcamanın yollarını aramaması gerektiğini” açıkça belirteceğini söylüyor.

Birleşik Krallık’ın vergi indirimleri ve iskontolarıyla ilgili süregelen yapının değiştirilmesiyle iliği öneriler konusunda da Liddington, “açıkça böyle bir şey olamayacak” dedi.