BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

AB'de bal arılarını 'kurtarma' girişimi

Avrupa Birliği ülkeleri, bal arılarının ölümüyle ilişkilendirilen tarım ilaçlarının kullanımının sınırlandırılmasına yönelik bir öneriyi oylayacak.

Abone ol

Avrupa Birliği ülkeleri, bal arılarının ölümüyle ilişkilendirilen tarım ilaçlarının kullanımının sınırlandırılmasına yönelik bir öneriyi oylayacak.

Avrupa genelinde arı nüfusunun hızla azalması kaygı yaratıyor.

"Neonicotinoid" adıyla bilinen bu ilaçların arılara zarar verdiğine inanılıyor ve Avrupa Komisyonu, bunların kullanımının arıların ve diğer polen taşıyıcı böceklerin konmadığı bitkilerle sınırlandırılması gerektiğini savunuyor.

Fakat, birçok çiftçi ve uzman bu konuda yeterince veri olmadığını söylüyor.

Avrupa Komisyonu üye ülkelerin uzlaşamaması durumunda neonicotinoidlere iki yıl süreyle sınırlama getireceğini açıklamıştı.

Dünyadaki tarımsal bitkilerin polenlerinin ortalama üçte birinin bal arıları ve diğer hayvanlarca taşındığı tahmin ediliyor.

Geçen ay Avrupa Birliği'nde bu konuda yapılan bir oylamadan sonuç alınamamış ve öneri temyiz komisyonuna gitmişti. Bugünkü oylama da burada yapılacak.

AB kuralları uyarınca oylamada lehte ya da aleyhte salt çoğunluğa ulaşılamaması halinde Avrupa Komisyonu karar alabiliyor.

Halihazırda Fransa, Almanya, İtalya ve Slovenya'da neonicotinoidlere sınırlama getirilmiş durumda.

Ancak geçen ay iki yıllık moratoryum önerisi, İngiltere ve Almanya'nın çekimser kalması nedeniyle yeterince destek bulamamıştı.

Kullanımına sınırlama getirilmesi planlanan neonicotinoidler şunlar: Clothianidin, imidacloprid ve thiametoxam.

Geçen ay Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu tarafından yayımlanan bir raporda, böcek ilaçlarının aralarında bal arılarının da bulunduğu polen taşıyıcılar için risk oluşturduğu belirtildi.

Bununla birlikte raporda bazı vakalarda, yeterli veri olmaması nedeniyle kesin sonuca varılamadığı kaydedildi.