BIST 9.717
DOLAR 32,55
EURO 34,92
ALTIN 2.445,81
HABER /  GÜNCEL

ABD'den son dakika F-35 açıklaması yine küstahlaştılar

ABD'den Türkiye'ye yönelik son dakika açıklaması geldi. ABD'li yetkili F-35'lerin üretiminde kilit rolü olan Türkiye'nin yerine alternatif aradıklarını söyledi.

Abone ol

Reuters haber ajansı, ABD'li yetkililere dayandırdığı haberinde, arapsaçına dönen F-35 satışı ile ilgili bir son dakika gelişmesini duyurdu. Reuters'a konuşan üst düzey yetkililer Ankara'nın Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi almasına tepki için F-35 teslimatını dondurabileceğini söyledi.

Pentagon'da görevli üst düzey yetkili, F-35 üretiminde kilit rolü olan Türkiye'nin yerine alternatif aradıklarını da üstü kapalı bir şekilde söyledi. ABD’nin Savunma Bakanlığı’nda görevli Katie Wheelberger açıklamalarda bulundu.

Katie Wheelbarger, net bir karar alınmadığını ama bütün seçeneklerin masada olduğunu söyledi.


Düşman bilgisayarını bağlayamazsınız
Bakanlık bünyesinde uluslararası güvenlik ilişkileri departmanında görev alan Wheelbarger, “S-400’ler bir bilgisayar, F-35’ler de bir bilgisayar. Bilgisayarınızı düşmanınızın bilgisayarına bağlamazsınız” ifadesini kullandı.

Ciddiyet mesajı vermek istemişler
Reuters’a konuşan yetkili, ABD’nin F-35 jetlerinin teslimatını dondurabileceğini açıklarken henüz net bir karar verilmediği de belirtildi. ABD’li yetkili Washington’ın Türkiye’ye F-35 teslimatını durdurmayı düşündüğünü söylerken, “Trende, Türkiye’ye bizim ciddi olduğumuzun mesajını göstermek adına dondurabileceğimiz çok şey var” dedi.

Motor için başka ülkelerle görüşülüyor
F-35’lerin motorunun üretildiği Türkiye hakkında bir açıklama yapan ismini açıklamayan bir diğer yetkili ise, ABD’nin motor için başka ülkelerle görüştüğünü de dile getirdi. Yetkili, Batı Avrupa’dan bazı ülkelerle temas halinde olduklarını söyledi.

ABD