BIST 9.699
DOLAR 32,59
EURO 34,85
ALTIN 2.498,19
HABER /  GÜNCEL

ABD'den skandal Türkiye-ÖSO-YPG açıklaması

TSK desteğiyle Cerablus'u IŞİD'in elinden alan ÖSO'yu unutan ABD, Fırat'ın doğusuna çekilmeyen YPG'yi görmezden geldi.

Abone ol

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, "YPG Fırat doğusuna çekiliyor" demişti ama Obama'nın sözcüsü Brett McGurk skandal açıklamalarda bulundu.

"KABUL EDİLEBİLİR DEĞİL"

Reuters'te yer alan habere göre; McGurk sosyal medya sitesi Twitter'da yer alan ve ABD Savunma Bakanlığı'na dayandırdığı açıklamasında, "Hava saldırıları ve Cerablus'un güneyinde Türk güçleri ile PYD/YPG'YE bağlı birimler... arasındaki çatışmalar hakkındaki haberleri izliyoruz. DAEŞ'in bulunmadığı bu alanlardaki çatışmalar kesinlikle kabul edilebilir değil ve yoğun endişe yaratıyor" dedi.

FIRAT'IN DOĞUSUNA ÇEKİLMESİNİ GÜNDEME GETİRMEDİ

Çatışmalarla ABD'nin ilişkisi olmadığını ve çatışmaların ABD güçlerinin koordinasyonunda olmadığını belirten McGurk, çatışmaların ABD tarafından desteklenmediğini de belirtti.

Kurtulmuş'tan jet yanıt

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, ABD Başkanı Barack Obama'nın IŞİD ile mücadele özel temsilcisi Brett McGurk'ün "IŞİD olmayan bölgede PYD'ye müdahale kabul edilemez" sözlerine tepki gösterdi. İstanbul'da bir grup gazeteciyle bir araya gelen Kurtulmuş, soru üzerine, "ABD Türkiye'nin hassasiyetini biliyor. Ortada verilmiş bir söz var. PYD Fırat'ın batısında olmayacak. ABD'den PYD üzerindeki etkisini kullanmasını bekliyoruz" dedi.

McGurk, ABD'nin DAEŞ'e karşı mücadeleye odaklanılması için çalışıldığını ifade ederek, "Tüm silahlı aktörlere çatışmayı durdurmaları, tırmanmanın önüne geçmek için gereken önlemleri almaları ve iletişim kanallarını açık tutumları çağrısında bulunuyoruz" dedi..

PENTAGON DA AYNI DİLİ KULLANDI

Öte yandan ABD Savunma Bakanlığı, Cerablus'un güneyindeki çatışmaları "kabul edilemez" bulduğunu açıkladı.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Peter Cook, New York Times gazetesine gönderdiği e-postada, "Türk Silahlı Kuvvetleri, bazı muhalif gruplar ve SDG ile bağlantılı birimler arasında Cerablus'un güneyinde yaşandığı bildirilen çatışmalara ilişkin haberleri yakından izliyoruz. IŞİD'in artık bulunmadığı bir noktada yaşanan bu çatışmaları kabul edilemez bulduğumuzu netleştirmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.