BIST 10.046
DOLAR 32,31
EURO 34,69
ALTIN 2.410,68
HABER /  GÜNCEL

ABD'den skandal kayyum açıklaması

PKK ve FETÖ güdümündeki 28 belediyeye kayyum ataması ABD'yi rahatsız etti.

Abone ol

Kayyum atanmasını eleştiren ABD Büyükelçiliği'nin açıklamasında "kayyum atamalarının geçici olacağını ve vatandaşların yakında Türk yasasına uygun bir şekilde yeni yerel yetkililer seçmelerine izin verileceğini ümit ediyoruz" denildi.

"ÇATIŞMA HABERLERİNDEN ENDİŞE DUYUYORUZ"

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'nin yaptığı açıklamada, “Hükümetin bazı seçilmiş yerel yetkilileri terörizmi destekledikleri iddiasıyla görevden alma ve yerlerine kayyum atama kararını takiben Türkiye'nin Güneydoğu'sundaki çatışma haberlerinden endişe duyuyoruz. ABD terörizmi lanetlemekte ve Türkiye'nin kendisini savunma hakkını desteklemektedir.

SKANDAL İFADELER

Türk mercileri bazı yerel yetkililerin terörist gruplara katıldığı veya maddi destek sağladıkları yönündeki iddiaları araştırırken, hukuki süreç ve Türk Anayasası'nda saklı olduğu şekilde barışçıl politik ifade hakkını da içermek üzere, kişisel haklara saygının önemine işaret ederiz. Kayyum atamalarının geçici olacağını ve vatandaşların yakında Türk yasasına uygun bir şekilde yeni yerel yetkililer seçmelerine izin verileceğini ümit ediyoruz" denildi.

ALGI OLUŞTURMA ÇABASI

Açıklamada yer alan “Güneydoğu'daki çatışma haberlerinden endişe duyuyoruz" ifadesiyle bölgede çatışma varmış algısı oluşturmaya çalışılması dikkat çekti. Kayyum atanan bölgelerde alınan güvenlik önlemlerini çatışma varmış gibi servis eden ABD, aynı açıklamada seçimi işaret ederek haddini aştı.

ABD'NİN BİTMEYEN "DERİN ENDİŞELERİ" 

Açıklamasıyla Türkiye'nin iç meselelerine de karışan ABD'nin bu ilk vukuatı değil. İşte ABD'nin daha önce Türkiye'nin içişlerine karışmaya yönelik yaptığı açıklamalarından bazıları:

Milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasıyla ilgili ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, 'ifade özgürlüğüne darbe ve Türk demokrasisinin kalitesini düşürme' ithamında bulundu. Türkiye'nin Çin'den almayı kararlaştırdığı füze savunma sistemine ilişkin dönemin ABD Büyükelçisi Francis Ricciardone, 'Derin endişe duyuyoruz' diyerek hükümete açıkça 'vazgeçin' uyarısı yaptı.

ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass, imzaladıkları terör bildirisiyle infiale neden olan sözde akademisyenlere sahip çıktı. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mark Toner, Özgür Gündem'in mahkeme kararıyla kapatılmasına ilişkin, sanki PKK sözcüsüymüş gibi “Bağımsız bir medya kuruluşunun kapatıldığını gördüğümüzde her zaman endişe duyarız, bu konuda çok net olduk" sözlerini sarfetti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner de Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyindeki YPG ve DAEŞ hedeflerini topçu ateşiyle vurmasına ilişkin, “Asıl düşmanın IŞİD olduğunu hatırlatmaya çalışıyoruz" diyerek, PKK'nın uzantısı YPG'nin vurulmasından rahatsız olduklarını dile getirdi.