BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

ABD'den Kuzey Kore'ye karşı BM kartı

ABD, Kuzey Kore'nin nükleer denemesine karşılık uluslararası toplumu tepki göstermeye çağırdı.

Abone ol

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry , Kuzey Kore 'nin nükleer denemesini ''pervasızca, provokatif ve gereksiz'' olarak niteleyerek, uluslararası toplumun buna ''hızlı, net, güçlü ve sağlam bir karşılık'' vermesi gerektiğini söyledi.

Kerry, ABD Dışişleri Bakanlığında Ürdün Dışişleri Bakanı Nasır Cude ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Kuzey Kore'nin son nükleer denemesiyle ilgili bir soruyu da yanıtladı.

ABD Başkanı Barack Obama 'nın, Kuzey Kore'nin nükleer silahlar ve balistik füze programının ABD'ye ve küresel güvenlik ve barışa bir tehdit olduğunu çok net ilan ettiğini hatırlatan Kerry, ''pervasızca, provokatif ve gereksiz'' olarak nitelediği son nükleer denemenin ardından, Güney Kore, Japonya, Çin ve Rusya Dışişleri Bakanlarıyla telefon görüşmeleri yaptığını ve atmaları gereken adımlara dair istişarelerde bulunduğunu aktardı.

Kerry, ''Uluslararası toplum şimdi, BM Güvenlik Konseyi'nin 2087 sayısı kararında yer aldığı üzere, hızlı, net, güçlü ve sağlam bir karşılık vermek için bir araya gelmeli'' ifadesini kullandı.

Bunun sadece Kuzey Kore ve bu ülkenin BM Güvenlik Konseyi'nin 3 ayrı kararı altındaki yükümlülüklerinin devam eden ihlaliyle ilgili değil, nükleer silahların yayılması meselesiyle ilgili olduğunu belirten Kerry, ''Bu aynı zamanla İran'la da ilgili. Dünyanın, nükleer silahların yayılmasının önlenmesina dönük çabalarımız konusunda kredibiliteye sahip olması önemli. Kuzey Kore'nin bu pervasızca çabayı sergilemesine izin verilemeyeceği gibi, İran konusunda da buna izin verilemez. Ve (Kuzey Kore konusunda) vereceğimiz karşılığın, nükleer silahların yayılmasının önlenmesine dair diğer tüm çabalarımıza da etkisi olacak, bu nedenle önemli'' diye konuştu.

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Susan Rice ile de dün görüştüğünü kaydeden Kerry, Rice'ın da Başkan Obama'nın talimatları doğrultusunda, önümüzdeki günlerde BM'den verilecek karşılık konusunda girişimlerin takipçisi olacağını ve bu çabada enerjisini ortaya koyacağını belirtti. Kerry, ''Eğer bir şeyler söyleyecekseniz, bunlar bir anlam ifade etmeli. Bir anlam ifade etmesi için de bu sözlerin arkasını getirmeye hazır olmalısınız. Biz de bunu yapmaya hazırız'' dedi.