BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

ABD'den Kıbrıs'a kritik ziyaret

Amerika Birleşik Devletleri Başkan Yardımcısı Joe Biden ay sonunda Kıbrıs’ı ziyaret edecek.

Abone ol

İki gün sürecek ziyarette liderlerle ayrı ayrı temaslarda bulunacak olan ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, tarafları kısa sürede çözüme ulaşmaları konusunda cesaretlendirmeyi amaçlıyor.

Tarihi henüz kesinleşmemekle birlikte, 21 Mayıs’ta adaya gelmesi beklenen Biden’in iki liderle birarada görüşme yapması da olasılıklar arasında…ABD Başkan Yardımcısı Biden’in adadaki temaslarının odağında, Kıbrıs sorunun çözümü yer alacak. Biden taraflara Amerika’nın desteğini iletecek, çözümün adanın iki kesimine de getireceği sosyo-ekonomik yararları vurgulayarak liderleri vakit kaybedilmeden anlaşmaya varmaları konusunda cesaretlendirmeye çalışacak.

AİHM'DEN TÜRKİYE'YE REKOR KIBRIS TAZMİNATI... TIKLAYIN

Biden’ın gündeminde Doğu Akdeniz’deki petrol ve doğalgaz rezervleri ile stratejik konular da olacak. Amerika’nın ortadoğudaki enerji politikaları ve Kıbrıs sorununun çözümünün Doğu Akdeniz’e getireceği istikrar da gündemde olacak.

MARAŞ BÖLGESİ GÜNDEMDE

Biden ve beraberindeki uzman heyetin Türk tarafına Rumlarla ortak bir enerji şirketi kurulması konusunda tavsiyelerde bulunacağı da belirtiliyor. Bu yolla adadaki doğalgazın çıkarılmasının önündeki siyasi engellerin kaldırılması amaçlanıyor zira Türkiye, Rumların tek yanlı doğalgaz çalışmalarına, kaynaklarda Türklerin de hakkı olduğu gerekçesiyle karşı çıkıyor. Ada’daki doğalgaz sondajını Amerikan Noble Enerji şirketi yürütüyor.Rum lider Nikos Anastasiades, Biden’ın temasları sırasında Türk tarafının kontrolündeki yerleşime kapalı Maraş kentinin kendilerine verilmesini gündeme getirecek, bu konuda Amerika’dan destek isteyecek.

Rum lider Maraş’ın güven yaratıcı önlem olacağını ileri sürerek bunun çözüme katkı sağlayacağını savunuyor. Türk tarafıysa Maraş’ın kapsamlı çözümün bir parçası olduğunu belirterek, güven yaratıcı önlemler içinde ele alınamayacağını vurguluyor.

Biden’ın Kıbrıs temasları, Amerikan eski Başkanı Johnson’ın 52 yıl önceki ziyaretinden bu yana Amerika Birleşik Devletleri’nin adaya yapacağı en üst düzey ziyaret olacak.