BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  EKONOMİ

Euro/dolar 1 ayın dibinde

Euro, Citigroup ve UBS'in gerileme tahminleri yapması ile bu ayın en düşük seviyesine yakın işlem gördü.

Abone ol

Euro, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) ilerleyen dönemde ek teşvikler uygulayacağı sinyalleri arasında Citigroup Inc. ve UBS AG'nin gerileme tahminleri yapması ile, dolar karşısında son bir ayın en düşüğüne yüzde 0.1 yakın seviyelerden işlem gördü.

AMB Başkan Yardımcısı Vitor Constancio, döviz kurundaki güçlülüğün etklediğini söylemesine rağmen euro, bugün büyük bir değişiklik yaşamadı. Hindistan rupisi, oylama çıkışı anketlerine göre ana muhalefet partisinin seçimlerde zafere yakın olduğunun görülmesi ile, dokuz ayın zirvesine tırmandı. İsveç kronu, kount fiyatları endeksinin yedi yılın en yükseğinde gerçekleşmesi ile güçlendi. Sterlin ise İngiliz Sanayi Konfederasyonu tarafından ülke ekonomik büyümesi tahmininin artırılması ile ralli yaptı. 

Londra'da bulunan UBS'in döviz analistlerinden Geoffrey Yu, "Alım eğilimindeyiz ve sonunda AMB'nin harekete geçmeye hazır olduğunu düşünüyoruz. Piyasa önümüzdeki genişlemeleri bir derece fiyatlıyor. Euronun düzeyi AMB'nin enflasyon tahminlerini zorlaştıracak" dedi. 

Yu ayrıca euronun bu çeyrekte 1.33 dolara kadar gerileyebileceği tahmininde bulundu. 

Euro dolar karşısında New York saatiyle 07:38'de 1.3759 seviyesinden işlem görürken, 9 Mayıs'ta yüzde 0.8'lik düşüş ile haftayı 21 Mart'tan bu yana en sert düşüşle tamamladı. Euro, yen karşısında ise yüzde 0.1 değer kazanarak 140.25'e ulaşırken, geçen hafta yüzde 1.2 kaybetmişti. Yen dolar karşısında yüzde 0.1 düşüşle 101.93 oldu.