BIST 10.219
DOLAR 32,23
EURO 34,76
ALTIN 2.451,95
HABER /  GÜNCEL

Göstericilerin şiddete başvurmaları kesinlikle kabul edilemez

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı ile Bosna-Hersek’in NATO ve AB üyelik süreçlerine ilişkin son duru...

Abone ol

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı ile Bosna-Hersek’in NATO ve AB üyelik süreçlerine ilişkin son durumu gözden geçirdiklerini belirtti.
Cumhurbaşkanı Gül, Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç ile Çankaya Köşkü’nde ortak basın toplantısı düzenledi. Gül, yapılan görüşmelerde ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel meseleleri de ele aldıklarını belirterek, “Balkanlarda başlattığımız güçlü mekanizmaların devamına değindik. Bosna-Hersek’in NATO ve AB üyelik süreçlerine ilişkin son durumu gözden geçirdik ve yapılması gerekenleri aramızda tartıştık. Bosna-Hersek’in Avrupa ve Avrupa-Atlantik kurumlarıyla süratle bütünleşmesini arzu ediyoruz” dedi.
Bu konuda Bosna-Hersek tarafına düşen sorumlulukların olduğuna dikkat çeken Gül, “Bunların en kısa zamanda yerine getirilmesi beklenilmektedir. Bununla birlikte uluslararası topluma düşen sorumlulukları da unutamayız. Bu bakımdan AB tarafından Bosna-Hersek için geliştirilmekte olan yeni yaklaşımı olumlu buluyoruz. Bosna-Hersek’in NATO’ya üyelik süreci bağlamında ilerleme beklediğimizi de altını çizmek istiyorum” ifadelerini kullandı.
Türkiye için Bosna-Hersek’in istikrarı ve refahının çok önemli olduğunu belirten Gül, şunları kaydetti:
“Geçtiğimiz Şubat ayında protestoları yakından takip ettik. Göstericilerin şiddete başvurmaları kesinlikle kabul edilemez. Ancak gösterilerin altında yatan sebepler de yine kesinlikle göz ardı edilmemelidir. Bu yüzden Bosna-Hersek halkının beklentilerinin karşılanması, sorunlarının çözüm bulunması ve işleyen bir devlet mekanizma çok ciddi ve acil bir ihtiyaçtır. 2014 yılı Bosna-Hersek’te genel seçimlerinin yapılacağı bir yıl olacaktır. Her zaman vurguladığımız gibi beklentilerin dile getirilmesi gereken esas mecra seçim sandığıdır. Tüm siyasi partilerin ülkelerinin çıkarları ve halklarının ihtiyaçları doğrultusunda sorumlu ve sağduyulu bir yaklaşım sergilemelerini destekliyoruz. Türkiye, seçim döneminde de bir yandan tarihten gelen bağlarının diğer yandan da Barış Uygulama Konseyi üyeliğinin getirdiği sorumlulukları yerine getirmeyi sürdürecektir. Saray Bosna Büyükelçiliğimiz Barışı Uygulama Konseyi’nde Dayton Sisteminin işlevsel bir şekilde islahı ve yıkıcı, bölücü akımların yüksek temsilcilik ofisince caydırılması çalışmalarında aktif rol üstlenmektedir. Ancak şüphesiz ki Bosna-Hersek’in geleceği bu ülke halkının elindedir.”
“Bosna Hersek’in mutlu, güvenli bir geleceğe sahip olması için şimdiye kadar olduğu gibi şimdiden sonra da değerli dostum İzzetbegoviç ile yakın işbirliği içinde çalışmaya devam edeceğiz” diyen Gül, İzzetbegoviç’i Ankara’da ağırlamaktan duyduğum memnuniyeti dile getirerek, iki ülke arasındaki yoğun ilişkilerin önümüzdeki dönemde de süreceğinin altını çizdi.
(İHA)