BIST 9.975
DOLAR 32,39
EURO 34,74
ALTIN 2.435,97
HABER /  GÜNCEL

ABD'den İsviçre bankasına rekor ceza

İsviçre'nin en büyük bankası Credit Suisse, ABD'li müşterilerine vergi kaçırmada yardım ettiği gerekçesiyle suçlu bulundu. Banka ABD ile uzlaşmaya gitti ve 2,6 milyar dolar ceza ödemeyi kabul etti.

Abone ol

İsviçre'nin en büyük bankası Credit Suisse, ABD'li müşterilerine vergi kaçırmada yardım ettiği gerekçesiyle suçlu bulundu. Banka ABD ile uzlaşmaya gitti ve 2,6 milyar dolar ceza ödemeyi kabul etti.

Credit Suisse bankasına verilen ceza, ABD'de son 20 yılda bir bankaya verilen en büyük para cezası olarak da kayıtlara geçti.

ABD'li Başsavcı Eric Holder, bankanın müşterilerine "vergi sistemini kandırma ve vergi kaçırma" konularında yardımcı olduğunu söyledi.

Credit Suisse'ten yapılan yazılı açıklamada ise, geçmişte yapılan hatalı uygulamalar nedeniyle "pişmanlık duyuyoruz" denildi.

Kesilen ceza nedeniyle bankanın ikinci çeyrek net karının 1,6 milyar dolar azalacağı belirtilliyor.

Ancak varılan uzlaşma uyarınca Credit Suisse ABD'deki bankacılık lisansını elinde tutabilecek.

Credit Suisse CEO'su Brady Dougan, "Bu sorunun tamamen çözülmesi bizim için çok önemli bir adım" dedi.

'Fazla ileri gittik'

Düzenlediği basın toplantısında konuşan Dougan, bankanın geçmişte fazla ileriye gittiğini söyledi ve "Öyle ki, hem çalışanların hem de müşterilerin yasa dışı adımları yetkililerden gizlendi" dedi.

Credit Suisse çalışanlarının, ABD'li müşterileri için beyannameleri manipüle ettiği ve bankacılık kayıtlarını imha ettiği iddia ediliyordu.

Varılan uzlaşma sonrasında hem Credit Suisse Yönetim Kurulu Başkanı Urs Rohner'in hem de CEO Dougan'ın görevlerine devam etmesi bekleniyor.

ABD'li yetkililer şu ana kadar bahsi geçen iddialara adı karışan 8 Credit Suisse çalışanı hakkında dava açmış durumda.

ABD'nin peşine düştüğü tek İsviçre bankası Credit Suisse değil. Yetkililer müşterilerinin vergi kaçırmasına yardım ettiği iddia edilen onlarca İsviçre bankasını takibe almış durumda.

2009 yılında da bir diğer İsviçre bankası UBS benzer suçlamalardan hüküm giymiş ve aynı Credit Suisse gibi yasal uzlaşı yoluna giderek 780 milyon dolar ceza ödemişti.