BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  DÜNYA

ABDden İrana yaptırım

ABD, Tahran'a karşı ilk aşamada bazı sınırlı yaptırımları gündeme getirmeye hazırlanıyor.

Abone ol

ABD'nin, bu çerçevede İran hükümetinin bazı yetkililerinin dünyadaki para ve mal varlıklarının dondurulmasını ve bu yetkililerinin dış ziyaretlerini zorlaştıracak vize engellemeleri getirilmesini önerebileceği bildirildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack, açıklamasında, BM sözleşmesinin 7'nci maddesi uyarınca, seçenekler arasında İranlı bazı yetkililerin varlıklarının dondurulmasının ve bu kişilere seyahat kısıtlaması getirilmesinin yer aldığını söyledi. McCormack, ''bu tür kararları almak, uluslararası topluluğun yetkisinde'' dedi.

Moskova'da gelecek salı günü yapılacak önemli bir toplantıda, BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ABD, İngiltere, Fransa, Rusya ve Çin'in yanı sıra Almanya'dan üst düzey dışişleri bakanlığı yetkilileri, İran'ın uranyum zenginleştirme yönündeki adımına karşı verilecek yanıtı tartışacak.

Sözcü McCormack, bu toplantıda, ''İran'ı tutumunu değiştirmeye zorlayacak bazı gerçek eylemlerin ele alınacağını'' belirtti. ABD yetkilileri, Washington'un, İran halkı üzerindeki zorlukların artırılmaması için, İran'ın petrol ve gaz sektörlerine ilişkin herhangi bir yaptırım öngörülmediğini kaydetti. BM Güvenlik Konseyi'nin veto hakkına sahip daimi üyelerinden Rusya ve Çin ise İran'a yaptırım uygulanmasına karşı çıkıyor.