BIST 10.054
DOLAR 32,38
EURO 34,70
ALTIN 2.401,02
HABER /  GÜNCEL

ABD'den İran'a 'suikast planı yaptırımı'

Amerikalı yetkililer, Suudi Büyükelçi'ye suikast planının arkasında olduğunu öne sürdüğü İran Devrim Muhafızlarına karşı yeni yaptırımlar açıkladı. İran suçlamayı 'savaş propagandası' olarak niteledi.

Abone ol

ABD, Washington'da Suudi Arabistan Büyükelçisi'ne suikast planlamakla suçladığı İran Devrim Muhafızları'nın üst düzey yöneticilerine yaptırım uygulama kararı aldı.

Washington, Tahran'ın daha yoğun bir şekilde yalnızlaştırılması çağrısında da bulundu.

Amerikalı yetkililer, iddiaların ardından askeri bir karşılık düşünmediklerini söylerken, ülke dışındaki vatandaşlarını da dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Adalet Bakanı Eric Holder tarafından yapılan açıklamada suikast planlamakla suçlanan iki kişinin İran vatandaşı olduğunu, şüphelilerden birinin sonradan ABD vatandaşlığı aldığını belirti.

Holder, planın İran Devrim Muhafızlarına Bağlı Kudüs Gücü tarafından yapıldığını söyledi.

Eric Holder, 1,5 milyon dolarlık planın İranlı üst düzey yetkililer tarafından desteklenip yönetildiğini ve Tahran'dan hesap sorulacağını söyledi.

Holder, New York'ta açılan davada iki zanlı hakkında cinayet tasarlamak, kitle imha silahları kullanmayı ve uluslararası terörizm eylemi gerçekleştirmeyi planlamak suçlamasıyla dava açıldığını kaydetti.

Federal Soruşturma Bürosu FBI Direktörü Robert Muller da, planın başarıya ulaşması durumunda çok sayıda kişinin hayatını kaybedebileceğini söyledi.

Muller, planı bir Hollywood senaryosuna benzeterek, zanlıların Meksika'da bir uyuşturucu kartelini kiralayarak Suudi Büyükelçisi Adil el Cübeyir'i öldürmeyi hedeflediklerini belirtti.

'Komedi gösterisi'

İran Resmi Haber Ajansı ise, suçlamaları Tahran yönetimine karşı 'bir propaganda kampanyası' diye tanımladı.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ramin Mehmanparast, iddiaların 'ABD tarafından uydurulan bir komedi gösterisi' olduğunu savundu.

Olaya karıştığı iddia edilen şüphelilerin adları, ABD ve İran vatandaşlıklarına sahip 56 yaşındaki Mansur Erbabsiyar ve Kudüs Gücü'ne üye olduğu belirtilen Gülam Şakuri olarak açıklandı.

ABD'li Bakan Holder 29 Eylül'de New York'taki John F. Kennedy Havaalanı'nda gözaltına alınan Erbabsiyar'ın plana karıştığını itiraf ettiğini söyledi.

Gülam Şakuri'nin ise İran'da olduğu düşünülüyor.

ABD Adalet Bakanlığı, Erbabsiyar'ın tüm suçlamalardan mahkum olması durumunda ömür boyu hapis cezası alabileceğini belirtti.