BIST 10.219
DOLAR 32,25
EURO 34,79
ALTIN 2.454,18
HABER /  GÜNCEL

ABD'den Irak'a sipariş haber

Amerika'nın Irak'taki skandalları bitmek bilmiyor. İşgal sonrası Irak kamuoyunu etkilemek için basını kullandığı ortaya çıktı. İşte Los Angeles Times'in haberi...

Abone ol

Irak'taki Amerikan ordusunun, yürüttüğü psikolojik savaş ve propaganda kampanyası kapsamında, kendi yazdıkları makale ve haberleri sanki bağımsız gazeteciler tarafından yazılmış gibi para ödedikleri Irak gazetelerinde yayınlattıkları bildirildi.

ABD'de yayımlanan Los Angeles Times gazetesinde yer alan habere göre, Irak'taki Amerikan ordusu, bu ülkede yayımlanan gazetelere yaptıkları örtülü ödemeler karşılığında, ABD'nin Irak'taki varlığını ve imajını düzeltmek için Amerikan ordusu tarafından kaleme alınmış
makale ve haberleri yayınlatıyor.

Ordunun ''bilgi ve psikolojik savaş operasyonları'' çerçevesinde kaleme alınan haberlerin, Irak'ta iş yapan Amerikalı müteahhitlerin desteğiyle Arapça'ya çevrilerek, Bağdat'ta çıkan gazetelerde sanki tarafsız Iraklı gazeteciler tarafından yazılmış gibi yayımlandığı belirtiliyor. Haber ve makalelerin daha çok ABD'nin ve Irak ordusunun ülkedeki operasyonlarını yücelttiği, direnişçileri ise eleştirdiği ifade ediliyor.

Gerçek olaylara dayalı olmalarına rağmen, söz konusu haber ve yazıların olayları tek taraflı yansıttığı, Amerikan ve Irak hükümetlerinin başarısızlıklarını ise gözden kaçırmayı amaçladığı kaydediliyor. Irak gazetelerinde ''Iraklılar Terörizme Rağmen Yaşamakta Israrlı'' gibi başlıklarla yayımlanan pek çok manşetin, Amerikan ordusu tarafından kaleme alındığını bildiren Los Angeles Times, ancak bu haberlerin Amerikan ordusu ile  doğrudan bağlantılı olduğunu gizlemek için, merkezi Washington'da bulunan Lincoln Group isimli kuruluşun çalışanlarının zaman zaman serbest gazeteci gibi bu haber veyazıları Bağdat gazetelerine servis yaptıklarını yazdı.

Öte yandan, Amerikalı yetkililerin, Irak'ta demokratik
prensipleri, siyasal şeffaflığı ve ifade özgürlüğünü geliştirmeye dair sözlerine rağmen, Amerikan ordusunun propagandaya yönelik bu örtülü uygulamasının, vaatlere aykırı olduğu belirtiliyor. Ordunun örtülü faaliyetlerinin yanı sıra Iraklı gazetecilere, gazetecilik yeteneklerini geliştirme adı altında ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından kurslar verildiği de belirtiliyor.

Saddam Hüseyin'in devrilmesinden bu yana Irak'ta yayına başlayan yüzlerce gazete ve televizyonun yayınını sürdürdüğü kaydediliyor. Los Angeles Times'ın haberinde, Amerikan ordusu tarafından hazırlanan haberlerin askeri operasyonların amacına hizmet etmesi amacıyla zaman zaman gerçekleri çarpıttığı da ileri sürülürken, bu  operasyonların Irak'taki ''Enformasyon Operasyonları Görev Gücü'' tarafından yönetildiği ifade ediliyor.

Başında General John R. Vines'ın bulunduğu söz konusu görev gücünün, yürüttükleri psikolojik operasyonlar kapsamında bir Irak gazetesini ve radyo istasyonunu satın aldığı ve Amerikan yanlısı mesajları Irak kamuoyuna ulaştırmak amacıyla bu yayın organlarını  kullandığı ifade ediliyor. Bu radyo ve gazetenin hangisi olduğu ise bir sır gibi saklanıyor.

Amerikan yasaları, ordunun Amerikan yayın organları üzerinden psikolojik savaş ya da propaganda kampanyası yürütmesini ise yasaklıyor.