BIST 10.082
DOLAR 32,26
EURO 34,86
ALTIN 2.430,73
HABER /  DÜNYA

ABD'den BM'ye sert Suriye uyarısı!

Suriye konusunda BMGM'nin bölünmüşlüğü ABD'yi çileden çıkardı. ABD Temsilcisi Susan Rice, tavrın utanç verici olduğunu söyledi.

Abone ol
BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) Suriye konusundaki bölünmüşlüğü Amerika'nın canını sıkıyor. ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Susan Rice, BM Güvenlik Konseyi'nin, Suriye konusunda en ufak bir adım atamadığını söyleyerek bu tavrın dünya için utanç verici olduğunu söyledi.

Rice, BM Güvenlik Konseyi (BMGK) dönem başkanı olarak BM'de düzenlediği basın toplantısında, BMGK'nın aylık programıyla ilgili bilgi verdi ve Suriye'deki duruma ilişkin soruları yanıtladı.

BMGK'nın dün BM-Arap Birliği özel temsilcisi Kofi Annan'dan, 10 Nisan itibariyle Suriye hükümetinin askeri operasyonlarını tamamen durduracağı ve geri çekileceği yönünde söz verdiğine dair bilgi aldığını hatırlatan Rice, ''BMGK olarak Suriye konusunda yeni bir başkanlık açıklaması üzerinde çalışıyoruz. Metni taslak halinde bugün sunduk, metin üzerindeki görüşmeler bugün ve yarın devam edecek. Burada amaç Sayın Kofi Annan'ın girişimlerine daha çok destek vermek ve Suriye hükümetinin 10 Nisan itibariyle askeri faaliyetlerine son verme yönündeki sözünü tutmasının önemi üzerinde durmaktır'' dedi.

"SURİYE'NİN TAVRI RAHATSIZ EDİCİ"

Rice, bu kapsamda 1 Nisan'dan bu yana Suriye'deki gelişmelerin cesaret verici olmadığını belirterek, ''Eğer Suriye hükümeti bu fırsat penceresini kullanamaz ve şiddeti tırmandırırsa BMGK'nın buna ciddi olarak yanıt vermesi gerekir. Annan'la 10 Nisan'dan sonra yeniden görüşüp BMGK'ya yine bilgi vermesini istiyoruz'' diye konuştu.

İstanbul'da düzenlenen ''Suriye'nin Dostları'' toplantısının sonucunun, Annan'ın misyonuyla ters düşüp düşmediğine ilişkin bir soru üzerine, kesinlikle ters düşmediğini, Annan'ın çalışmalarına tam destek verildiğini söyledi. ABD olarak Suriye'de muhalif gruplara destek verdiklerini de teyit eden Rice, ''ABD, Suriye yönetiminin verdiği söze uyup uymayacağı konusunda endişe duymaktadır. Eğer Suriye yönetimi sözünü tutmazsa BMGK'da bundan sonra atılacak adımların ciddi şekilde düşünülmesi gerekir'' ifadesini kullandı.

AMERİKA BMGK'NIN TAVRINDAN UTANÇ DUYUYOR

Rice basın toplantısında twitter yoluyla kendisine, ''Libya'daki gibi Suriye'de yaşanan ölümlere karşı BMGK olarak neden hızla harekete geçmiyorsunuz'' sorusunun sorulduğunu belirterek soruyu şu şekilde yanıtladı:

''BMGK Suriye konusunda utanç verici şekilde bölünmüş durumda ve bu yüzden en ufak bir karar bile alamıyor. Ayrıca Suriye'deki durum Libya'dakinden oldukça farklı. BM'de birlik yok, ayrıca Libya örneğinde olduğu gibi Arap Birliği bizden Suriye'ye müdahale etmemiz yolunda talepte de bulunmadı. Suriye'de muhalif gruplar birleşme mücadelesi veriyor ve belli bir bölgeyi kontrol altında tutan ve belli bir coğrafi bölgeyle anılan bir muhalif gruplar yok karşımızda. Bu yüzden de çok hayal kırıklığı verici bir şekilde BMGK ve uluslararası toplum, Suriye'ye ilişkin olarak hızlı ve güçlü şekilde harekete geçememiştir. Ama çalışmaya devam edeceğiz.''