BIST 9.080
DOLAR 32,35
EURO 35,13
ALTIN 2.302,01
HABER /  GÜNCEL

ABD'den Ankara'ya bomba YPG teklifi!

ABD, Ankara’nın desteğini alabilmek için PYD’nin başını çektiği SDG’ye Ankara’nın istediği komutanların ve Arap, Türkmen grupların da katılmasını önerdi.

Abone ol

Suriye’nin kuzeyini IŞİD’den temizlemek için Ankara’nın da desteklediği muhaliflere hava operasyonları ve malzemeyle yardım eden ABD, ilerleme kaydedilemediğini gerekçe göstererek bunun yerine Ekim ayında tüm grupları temsil edeceği iddiasıyla oluşturduğu ancak çoğunluğu ve lider kadrosu PYD’lilerden oluşan Suriye Demokratik Güçleri’ne (SDG) desteği artırmayı planlıyor. Ancak bu eğilime PKK’nın Suriye kolu olan PYD’nin Suriye’nin kuzeyinde daha fazla toprak kazanmasını kesinlikle istemeyen Ankara itiraz ediyor.

El Cezire'nin iddiasına göre ABD, Ankara’nın itirazı karşısında yeni bir öneride bulundu. Buna göre, Türkiye sınırındaki 98 kilometre uzunluğunda, yaklaşık 50 kilometre derinliğindeki alanın tümü SDG tarafından IŞİD’den temizlenecek ve ardından kontrol SDG’de olacak. Ancak bu süreç başlatılmadan önce SDG içinde önemli pozisyonlarda bulunan komutanlar değişecek, yeni komutanlar Ankara’nın belirleyeceği, ABD’nin de kabul edeceği isimlerden belirlenecek.

ABD sadece komutan değişimi değil; SDG içine daha fazla Arap ve Türkmen grubun eklenmesini de önerdi. Yine Ankara’nın belirleyeceği ve ABD’nin onayından geçen gruplar, SDG içinde Ankara’nın itiraz ettiği dengeyi de değiştirmiş olacak.

Ankara, Fırat’ın batısına ve PYD’nin tek taraflı ilan ettiği Afrin kantonunun doğusunda PYD kontrolünü kesinlikle reddediyor ve bunun kırmızı çizgisi olduğunu söylüyor. PYD konusunda ABD ile anlaşmazlık neredeyse iki yıldır sürüyor.

ÇOBANBEY DÜŞTÜ ABD ROTA DEĞİŞTİRDİ

ABD, birkaç hafta önce getirdiği formülde, IŞİD bölgesi temizlendikten sonra Türkiye sınırının tamamında yaklaşık 20 kilometre derinliğe kadar Ankara’nın desteklediği ılımlı muhalif grupların hâkim olmasını, daha güneyde ise Afrin ve Kobani’yi birbirine bağlayan bir SDG koridoru oluşturulmasını istemişti.

MUHALİFLER IŞİD KARŞISINDA TUTUNAMADI

Ancak bu formül tartışılırken Türkiye’nin de desteğiyle sınırdaki Çobanbey’i IŞİD’in elinden alan muhalifler, dört gün sonra kasabayı kaybedip başka bir ilerleme sağlayamayınca, Washington SDG’ye odaklanmaya karar verdi. SDG’nin kısmen de olsa yeniden dizayn edilmesinde Ankara’nın da söz sahibi olmasıyla sorunu çözmeye çalışan Washington, katılacak yeni grupların SDG çatısı altında Türkiye sınırındaki kilit noktalara yerleştirilmesini öngörüyor. YPG’nin sınıra yaklaşmaması formülüyle Ankara’yı ikna etmeye çalışıyor.

ANKARA TEKLİFİ KABUL ETMİŞ DEĞİL

Washington her ne kadar planda ısrarcı olsa da birkaç haftadır süren görüşmelerden henüz bir sonuç çıkmadı. Ankara, PYD’ye yönelik tutumunu değiştirmedi. Ankara görüşmeler sırasında, Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunması kararlılığını da tekrarlıyor.

MUHALİFLER: ABD'YE GÜVENMİYORUZ

Tartışmalar sürerken muhaliflerden de “ABD’ye güvenmiyoruz” açıklaması geldi. Cenevre görüşmeleri sırasında, 2 Mayıs’ta Al Jazeera’ye Riyad’dan canlı bağlanan muhaliflerin Müzakere Heyeti Başkanı Esad Zubi, ABD’ye güvenmediklerini ve Suriye’yi bölmek için planlar yapıldığını söyledi.

ABD’nin muhaliflere desteğinin bir yalan olduğunu savunan Zubi, ABD’yi, muhaliflerin yanında durduğunu iddia ederek kendilerinin zafiyetlerini tespit etmekle, sonra da bu zafiyeti kendilerinin aleyhine kullanmakla suçladı.

PYD GERİLİMİ

Türkiye ile ABD ilişkileri, ABD'nin Suriye sahasında PKK'nın Suriye kolu olan PYD'nin silahlı kanadı YPG'ye verdiği destekten dolayı bir süredir gergin.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Marie Harf, Ekim 2014’te PYD’yi "terör örgütü" olarak görmediklerini açıklamış, Washington yönetimi Eylül 2015’te de PYD’nin silahlı kanadı YPG’yi de "terör örgütü" olarak görmediğini ilân etmişti.

SDG