BIST 10.739
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.506,97
HABER /  GÜNCEL

ABD'de imha edilen banka soruşturma dosyaları

ABD'nin mali sektörü denetlemekle sorumlu kurumu, 1990'ların başından beridir bankalarla ilgili ön-soruşturma bilgilerini imha etmekle suçlandı.

Abone ol

Amerika Birleşik Devletleri'nin mali kuruluşları düzenleme ve denetleme kurumu, 2008'de patlak veren finans krizinin belli başlı aktörleri arasında yer alan bankalarla ilgili ön-soruşturma dosyalarını yakarak imha etmekle suçlanıyor.

Securities and Exchange Comission, ya da kısa adıyla SEC'te çalışmış bir avukat, kurumun resmi bir soruşturma düzeyine çıkmayan dosyaları imha etmeyi prosedür haline getirdiğini iddia etti.

SEC'ten bir sözcü, her belgeyi arşivlemelerinin gerekmediğiini belirterek yanıt verdi.

Ön-soruşturma dosyaları imha edilenler arasnda spekülatör Bernard Madoff, Lehman Brothers, AIG, Deutche Bank, Bank of America ve Goldman Sachs gibi isimler var.

Avukat Darcy Flynn, SEC'te usülsüzlük yaşandığını düşünerek ortaya çıkmaya karar verdiğini ve 1990'larıın başından beri kurumun 9000'i aşkın dosyayı imha ettiğini söylüyor.

Avukatın bu ifşaatı üzerine Kongre'de yargı komisyonunun üyelerinden Senatör Charles Grassley, SEC'e bir mektup yazarak iddiaların incelenmesini istedi.

Grassley, soruşturmadan sorumlu bir kurumun ileride delil olarak kullanbileceği bulguları imha etmesinin akla yatkın olmadığını açıkladı.

2008'deki krizden beri SEC, mali sektörü denetleme sorumluluklarını yeterince yerine getirmemekle eleştiriliyor.