BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

ABD’de Gezi Parkı protestosu

Washington’da yaşayan Türk vatandaşlar cumartesi günü Beyaz Saray’ın önünde toplanarak Taksim Gezi Parkı’na destek vermek için ikinci kez bi...

Abone ol

Washington’da yaşayan Türk vatandaşlar cumartesi günü Beyaz Saray’ın önünde toplanarak Taksim Gezi Parkı’na destek vermek için ikinci kez bir araya geldi. Destek eylemine Washington , New York ve Philadelphia’da yaşayan yaklaşık 500 Türk vatandaşı katıldı.
Washington’da yaşayana Türk vatandaşları Gezi Parkı destek vermek için Beyaz Saray önünde ikinci kez toplandı. Eylem için toplanan göstericiler arasında Türkiye’de yaşananları dünya kamuoyuna duyurmak için New York Times gazetesine dev ilan veren üç kişiden biri olan Oltaç Ünsal da vardı. Başlatılan kampanyanın kısa sürede başarıya ulaştığını belirten Oltaç Ünsal ; “Biz sadece bir kıvılcım yaktık. Ondan sonra bir orman yangını çıktı oradan. Burada tabii ki bir sürü insan beraber oldu. 2500 bağışçıdan küçük küçük olsa da bağış aldık. En önemlisi bu inanların seslerine tercüman olmaya çalıştık. Biliyorsunuz çok demokratik bir süreçten geçerek yaptık. Bu minik bir demokrasi deneyi gibi bir şey oldu” dedi.
Başbakan Recep Tayyib Erdoğan’ın Kuzey Afrika seyahatinden sonra havalimanında yaptığı açıklama ile ilgili konuşan Ünsal ; “Biz tabii daha kucaklayıcı bir açıklama bekliyorduk. Çok daha iyi olurdu.Olup biteni televizyondan ve sosyal medyadan öğrendik. Dolayısıyla bu yüzden biz New York Times ile direnişçilerin sesini duyuralım diye düşündük. “şeklinde konuştu.
Hazırladıkları ilanın içeriğini demokratik bir şekilde hazırlandığını belirten Oltaç Ünsal ; “Şu anki metne bakarsanız herkesin isteyeceği özgürlük var aslında. Biz bununla gurur duyuyoruz. New York Times değil her yere konulabilir bu bence. Penguen yerine daha fazla özgürlük denseydi çok daha güzel olurdu.İlan verenleri kendilerinin de biliyor. İlan kararını çok demokratik bir ortamda aldık. İlan vermek isteyenleri Indigogo platformuna katılmaya davet ediyorum.” ifadelerini kullandı.
Elinde oyuncak bir penguen ile gösteriye katılan Adil ; “Halk dışarıda on binlerce kişi biraraya gelirken bunu engellemeye çalıştılar. Bunu haberlerinde yer vermediler. Bu kadar kişinin tepkisi çığ gibi büyürken ne yazık ki buna sessiz kalmayı tercih ettiler. Buna karşı tepkimizi göstermek için buradayız ve o anlarda televizyonda gösterilen belgesellerden bir penguenle penguenlerin de bu etkinliğe destek olduğunu göstermek ve medyayı tekrardan belki bu penguen aracılığıyla buraya davet etmek için buraya geldim” şeklinde konuştu.
Gösteriye Philadelphia’dan katılan Tamel Basol ise ; “ Ben de Amerika’daki her Türk gibi kalbim Türkiye’dekilerle ve onları destekliyoruz. Allah yardımcıları olsun. Biz de burada savaşımızı vereceğiz her gün” dedi.
Olayların daha da büyümesinden endişe duyduğunu belirten Özcan ; “Dünkü videolara ve bugünkü videolara baktığımızda Türkiye’deki gruplar büyüdü. Hayatını kaybedenler vatandaşlarımız için son derece üzgünüz.Kimsenin burnunun kanamasını istemeyiz. ” diye belirt.
Gösteri’de “Sessiz kalmayacağız, sansürlenmeyeceğiz” sloganları İngilizce olarak atıldı. Philadelphia’da yaşayan Türkler 15 Haziran’da Gezi Parkı’na destek eylemi düzenleyecek.
(İHA)