BIST 10.159
DOLAR 32,23
EURO 35,10
ALTIN 2.469,98
HABER /  GÜNCEL

ABD'de eski askere idam cezası

ABD'de bir askeri mahkeme, Teksas'ta bir ordu üssünde 13 askeri öldüren, 32'sini de yaralayan eski ordu psikiyatristini idama mahkum etti. Temyiz başvurusu kabul edilmezse Hasan, yarım yüzyılı aşkındır idam edilecek ilk Amerikan askeri olacak.

Abone ol

ABD'de bir askeri mahkeme, Teksas'ta bir ordu üssünde 13 askeri öldüren, 32'sini de yaralayan eski ordu psikiyatristini idama mahkum etti.

42 yaşındaki binbaşı Nidal Hasan, Fort Hood üssüne yaptığı saldırı nedeniyle Kasım 2009'dan beri tutuklu bulunuyordu.

Olay, Amerikan basınında bu ülkede 2001'den beri görülen en kanlı terör saldırısı diye niteleniyor.

Temyiz başvurusu kabul edilmezse Nidal Hasan, yarım yüzyılı aşkındır idam edilecek ilk Amerikan askeri olacak.

Hafifletici unsur olarak Hasan suçunu kabul etti; ancak askeri mahkemeler idam davalarında suçu kabul etme faktörünü gözardı ediyor.

ABD doğumlu bir Müslüman olan binbaşı, Taliban militanlarını Afganistan'a gidecek Amerikan askerlerinden korumak amacıyla ateş açtığını söylemişti.

Orduda psikiyatrist olarak görev yapan Hasan, görev için yurtdışına gidecek olan askerlerin muayenesi sırasında saldırıyı gerçekleştirmişti.

Saldırıda 146 mermi kullanılmış, olay yerindeki bir sivil polis Hasan'a ateş açarak etkisiz hale getirmişti. Hasan bu olayın ardından felç olmuş ve tekerlekli sandalye kullanmaya başlamıştı.

Başkan onayı gerekiyor

Ancak mahkemenin dün verdiği idam kararının uygulanmasının, askeri mahkemelerdeki uzun temyiz işlemleri nedeniyle yılları,hatta onyılları bulması bekleniyor.

Kararın uygulanması için devlet başkanının onayı gerekiyor.

İdam kararı için 13 üyeli jüri kurulunun oybirliği gerekiyordu. Onaylanması durumunda bu karar, ABD ordusunun 1961'den bu yana gerçekleştireceği ilk idam olacak.

Kansas'ta temyiz aşamasında olan beş asker daha idam bekliyor.