BIST 10.159
DOLAR 32,18
EURO 35,06
ALTIN 2.471,92
HABER /  DÜNYA

Suriye konusunda henüz bir karar alamadık

ABD Başkanı Barack Obama, Suriye konusunda atılacak adımlar üzerinde henüz bir karara varmadığını ancak kimyasal saldırıları Suriye rejimini...

Abone ol

ABD Başkanı Barack Obama, Suriye konusunda atılacak adımlar üzerinde henüz bir karara varmadığını ancak kimyasal saldırıları Suriye rejiminin gerçekleştirdiğini tespit ettiklerini söyledi.
Beyaz Saray’da PBS NewsHour muhabirleri Judy Woodruff ve Gwen Ifill’in sorularını yanıtlayan ABD Başkanı Obama Suriye konusunda henüz bir karar almadığını, ordudan seçeneklerin neler olduğunu öğrendiğini ve milli güvenlik ekibiyle detaylı tartışmalar yaptığını söyledi. Obama, "Suriye’de yaşanan bir trajedi var ve daha önce Esad’ın görevi bırakması ve ülkedeki bütün grupları kapsayıcı bir geçiş hükümeti kurulması gerektiğini söylemiştim. Bununla beraber, doğrudan bir askeri müdahale, Suriye’deki iç savaşa dahil olma, mevcut durumun düzeltilmesine yardımcı olmaz. Bu yüzden, diplomatik açıdan yoğun çaba sarf etsek de, (askeri müdahale konusunda) ihtiyatlı davranıyoruz" dedi.
Savaştan etkilenen pek çok Suriyeliye insani yardım sağlandığını vurgulayan Obama, "Diğer yandan, eğer Esad rejimi kendi halkına karşı kimyasal silah kullanırsa, Suriye ile ilgili düşüncelerimizin değişeceğini de belirttim. Bu durum sadece uluslararası ilkeler değil Amerika’nın kendi çıkarları ile de ilgilidir. Kimyasal silah kullanımını yasaklayan uluslararası kurallar var. Suriye ise dünyadaki en büyük kimyasal silah stoklarından birine sahiptir. Suriye, istikrarsız bir bölgede bulunan, istikrarsız bir ülkedir. Müttefiklerimiz arasında Suriye’nin komşuları var. Türkiye; NATO müttefikimiz, Ürdün; yakın işbirliği içinde olduğumuz dost bir ülkedir. İsrail de yine Suriye’nin yanıbaşında bulunuyor. Bölgede askeri üslerimiz var. Bu yüzden, uluslararası kuralların ihlaline, kimyasal silahların yanlış ellere düşmesine izin veremeyiz” şeklinde konuştu.
ABD Başkanı Obama, Suriye’de sivillere karşı kimyasal silah kullanıldığının tartışılmaz bir gerçek olduğunu söyleyerek, bütün kanıtların incelendiğini ve muhalefetin nükleer ya da kimyasal silahlara sahip olduğuna, muhaliflerin bu tür silahları kullanacak, ateşleyecek donanıma sahip olduklarına inanmadıklarını dile getirdi. Obama, "Bu saldırıları Suriye rejiminin gerçekleştirdiğini tespit ettik. O halde, bunun uluslararası boyutta sonuçları olacaktır. Müttefiklerimizle istişare ediyoruz, uluslararası toplumla istişare ediyoruz. Suriye’de sonu belli olmayan bir savaş çıkmasını istemem fakat kimyasal silahlar gibi, ABD’yi de tehdit edebilecek silahları kullanarak uluslararası kuralları ihlal eden ülkelerin, yaptıklarından sorumlu tutulduğundan emin olmalıyız" ifadelerinde bulundu.
Operasyonun sınırlı olacağı ve Esad rejimini fazla etkilemeyeceği yönündeki haberler ve askeri operasyonla neyin amaçlandığı yönündeki soruyu cevaplayan Obama şöyle konuştu:
“Belirttiğim gibi, bu konuda henüz bir karar almadım ama eğer Esad rejimine kimyasal silah kullanımının sonuçları olacağına dair bir mesaj vermemizin önemli olduğunu düşünüyorum. Bu, Suriye’deki bütün sorunları çözmek ve elbette ülkede masum sivillerin ölümlerini durdurmaz. Nihayetinde, Suriye’de siyasi bir geçiş sürecinin başlamasını ümit ediyoruz. Çatışmaları sona erdirmek ve tarafları bir araya getirmek için Rusya ve diğer ülkelerle birlikte çalışmaya hazırız. Fakat, Esad rejiminin kendi halkına, kadınlara çocuklara karşı büyük çapta bir kimyasal saldırı düzenlemesinin uluslararası kurallar, ahlak kurallarını çiğnemenin yanında, ABD’nin milli çıkarlarını etkileyen bir durum ortaya çıkardığını anlamasını istiyoruz.”
Obama, "Washington’ın, Suriye’deki durum, Mısır’daki darbe ve Ortadoğu’daki diğer gelişmelerin ışığında, Arap Baharı’nın etkilerini hafife aldığını düşünüyor musunuz?" şeklinde soruya ise şu cevabı verdi:
“(Arap Baharı’nın) zor bir süreç olmasını bekliyorduk. Uzun yıllar boyunca genel olarak otokratik rejimler tarafından yönetilen bir bölgeden bahsediyoruz. İnsanlar baskı altındaydı ve sivil toplum, siyasi özgürlükler yoktu. İnsanlar birdenbire kendilerini ifade etme imkanı buldular fakat ilkeleri aşırılık yanlısı ideolojiler etrafında şekillendi ve bazı yerlerde de ılımlı gruplar birlik olma konusunda başarılı olamadı. Bu yüzden, (Arap Baharı’nın) zorlu bir yol olacağını biliyorduk ve şaşırmadık. Bölge için seçeneklerimiz iyi değil. Fakat ABD’nin temel değerler ve çıkarlarına sahip çıkmamız daha iyi olacaktır. ABD’ye karşı terörist saldırıları durdurmaya İsrail’in güvenliğini taahhüt etmeye, küresel ekonomiye etkisi olan bölge çapında enerji akışının sorunsuz gerçekleşmesini sağlamaya ve ayrıca, değerlerimiz ve demokratik yönetimler konusundaki düşüncelerimizi açıkça ifade etmeye, azınlık haklarının, kadın haklarının, halkın iradesinin temsilinin önemi konusunda kararlı olduğumuzu göstermemiz ve bu ilkelerimizde tutarlı davranmamız daha iyi olacaktır. Yine de, çözümü zor sorunlarla karşılaşmaya devam edebiliriz.”
Suriye’ye askeri harekat gerekçelerinin ne olduğu, öldürülen 100 bin Suriyeli ve başka ülkelere sığınan 2 milyon mülteci için mi yoksa sadece kimyasal silah kullanıldığı için mi bu harekatın gerçekleştirileceği sorulan Obama, Suriye’de yaşananların acı verici olduğuna fakat dünyanın en büyük kimyasal silah stoğuna sahip bir ülkeden bahsedildiğine vurgu yaparak, rejimin bu silahlar üzerindeki kontrolünü kaybedebileceğinin ve geçmişte ABD’yi hedef almış terörist grupların eline geçebileceğinin altını çizdi. Bu ihtimalden dolayı, kimyasal silahların ABD üzerinde yıkıcı bir etkisi olabileceğine dikkat çeken Obama, "Bunun olmamasını sağlamaya çalışıyoruz. Eğer sınırlı bir yaklaşım sergilersek, Irak’ta olduğu gibi uzun sürecek bir çatışmaya sürüklenmezsek, eğer rejimi kimyasal silah kullanımını durdurması konusunda uyarabilirsek, bunun ulusal güvenliğimize uzun vadede olumlu etkisi olacaktır ve kimyasal silahların bir daha masum sivillere karşı kullanılmaması yönünde de olumlu bir mesaj verecektir" diye konuştu.
(İHA)