BIST 10.083
DOLAR 32,48
EURO 34,82
ALTIN 2.438,87
HABER /  DÜNYA

ABD'de cinayetle suçlanan fil idam edildi

"ABD'de cinayetle suçlanan fil idam edildi!" Şaka değil gerçek. 1916 yılında yargılanan ve idam edilen o filin hikayesi sizi çok şaşırtacak.

Abone ol

Gazeteci yazar Metin Soylu kişisel web sitesinde kaleme aldığı köşe yazısında tarihin az bilinen bir dönemine ışık tuttu. Çarpıcı yazısında Soylu, ABD'nin 1916 yılında cinayet ile yargıladığı bir fili, asılarak idam cezasına çarptırdığını ve fili idam ederek öldürdüğünü anlattı.

İşte Soylu'nun çarpıcı yazısından dikkat çeken bir bölüm:

"...bu da ABD’in “1916 Fil Soykırımı Gerçeği” olsa gerek,
Neden mi? İngiliz Daily Mail Gazetesi, dünya medyasında aslında çok konuşulacak ilginç bir habere imza attı.  Haberin özeti şöyle:

1916 yılında ABD Tennessee'de bakıcısının ölümüne neden olduğu için 'Mary' isimli fil cinayetle yargılanarak, Kingsport kasabası meydanında göz göre göre asılarak idam edilmiş. 

image002.20140219145510.jpgSirk hayvanlarına yapılan eziyetin konu olarak ele alındığı haberde tarihi bir de belgeye yer verilmiş. İdam edilen o filin fotoğrafı…


***

Amerika’da tüm canlılar için uygulanan cezalandırma yöntemi, aslında hiç değişmedi.
Çünkü Amerika’da halen “İdam” yasal olarak kaldırılmadı.  İdam yönteminin insanlara yapıldığını biliyoruz ama adeta tüm kasabadan aynı anda görülebilecek,koskoca bir filin idam edilmesi de akıllara zarar…

(...)

Türkiye’de böylesi bir olay tarihte yaşanmış olsa,
O medeni ülke 1916 yılında 'Mary' isimli fili,
İdam etmemiz dolayısıyla,
“1916 Fil Soykırımı” olarak kendi meclis tabanında oylama yapardı.

Metin Soylu'nun yazısının tamamını buradan okuyabilirsiniz.