BIST 10.267
DOLAR 32,26
EURO 34,76
ALTIN 2.403,25
HABER /  GÜNCEL

ABD ve K.Kore'nin gündemi gıda yardımı

Amerikalı ve Kuzey Koreli yetkililer Pekin'de Pyongyang'ın nükleer hedeflerini askıya alması karşılığı yapılacak gıda yardımı planlarına son şeklini vermeye çalışıyor.

Abone ol

Çin'in başkenti Pekin'de bir araya gelen Amerikalı ve Kuzey Koreli yetkililer, gıda yardımı anlaşmasının nihai şekli üzerinde çalışmalarını sürdürüyor.

Pyongyang'ın geçen hafta nükleer faaliyetlerini askıya alıp Birleşmiş Milletler denetçilerinin ülkeye girişine izin vermesi ardından gıda yardımlarının gönderilmesi üzerinde anlaşma sağlanmıştı.

ABD, 2009 yılından bu yana Kuzey Kore'ye gıda yardımı göndermedi.

ABD'nin Kuzey Kore özel elçisi Robert King, görüşmelerde gıda yardımlarına en çok ihtiyaç duyan bir milyon Kuzey Koreliye ulaşacak şekilde bir dağıtım planı oluşturmaya çalıştıklarını ifade etti.

Kuzey Kore, 1990'lı yıllardaki kıtlıktan bu yana devamlı gıda sıkıntısı yaşayageldi. Pyongyang, halkın ihtiyaçlarını karşılayabilmek için dış yardımlara muhtaç durumda.

Amerikalı yetkililer, başta çocuklara ve gebelere ulaştırılmak üzere 240 bin ton gıda yardımı yapılacağını bildirdi.

Çin, Rusya, Japonya ve Güney Kore'de iki ülke arasındaki anlaşma haberi temkinli bir şekilde takip ediliyor.

Kuzey Kore, 2005'te gıda yardımı ve bazı siyasi ödünler karşılığı nükleer emellerinden vazgeçmeyi kabul etmişti.

Pyongyang'ın silahsızlandırılmasına yönelik bu ülkelerin de katılımıyla yapılan bu altı taraflı görüşmeler, 2009 yılında bir çözüm sağlanamadan sona ermişti.

ABD ile Kuzey Kore arasında görüşmelerin yeniden başlatılmasına yönelik ilk temas, geçen Temmuz ayında sağlanmıştı.

Bu son görüşmeler ise Kuzey Kore'de hafif su soğutmalı termal reaktör inşaatında ilerleme sağlandığını gösterdiği söylenen bazı uydu görüntülerinin Washington merkezli bir düşünce kuruluşunca yayınlanmasını izliyor.

Amerikalı yorumcular, Kuzey Kore'nin enerji üretimi amaçlı olduğunu söylediği bu reaktörde plütonyum üretilebileceği endişesini dile getiriyor.