BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

ABD uçağına saldırı zanlısına ömür boyu hapis

2009 yılında Amsterdam-Detroit uçağını havaya uçurmaya çalışan Nijeryalı eylemci ömür boyu hapse mahkum edildi. Abdulmuttalip, bu süre boyunca aftan da yararlanamayacak.

Abone ol

Amerika Birleşik Devletleri'nde federal mahkeme, iç çamaşırına gizlediği bomba ile Detroit'e gitmekte olan bir uçağı havaya uçurmaya çalışan Nijeryalı İslamcı eylemciyi ömür boyu hapse mahkûm etti.

Federal Hâkim Nancy Edmunds, aralarında 289 kişiyi öldürmeye teşebbüsün de olduğu sekiz suçlamayı kabul eden Ömer Faruk Abdulmuttalip'in aftan yararlanamamasına da hükmetti.

Amerikan mahkemesi 25 yaşındaki Abdulmuttalip'i 2009 yılı Noel gününde Amsterdam-Detroit seferini yapan bir uçağı, ABD'ye inişinden kısa bir süre önce üzerine sakladığı patlayıcıyla havaya uçurmaya çalışmıştı.

Geçen yıl Ekim ayında çıktığı mahkemede hakkındaki suçlamaları kabul etmiş ve eylemi Müslümanları hedef alan saldırılara karşı düzenlemek istediğini söylemişti.

Duruşmaya Detroit uçağında bulunan bazı yolcular da katıldı.

Abdulmuttalip'in ailesi, Amerikan hükümetinden kararı gözden geçirmesini istedi.

BBC'ye demeç veren aile, "talihsiz olayda yaralanma ya da ölüm yaşanmamış olmasından dolayı Allah'a minnettar olduklarını" söyledi.

Abdulmuttalip'in eylemini El Kaide'nin Arap Yarımadasındaki kolu üstlenmişti.

Abdulmuttalip, hakkındaki suçlamaları kabul etti

Nijeryalı bir bankacının oğlu olan Abdulmuttalip, saldırıyı İngiltere'deki University College London'da mühendislik öğrencisiyken düzenlemeye çalışmıştı.

Savcılar, ömür boyu hapis cezasının, olayın "terör saldırısı" olarak nitelendirilmesi ve bu tür saldırıların kamuoyunda yarattığı korku ile havayollarının uzun ve pahalı güvenlik usullerine başvurmasını sağladığı için verildiğini açıkladı.

Yeni güvenlik önlemleri

Abdulmuttalip'in saldırı girişiminin son aşamasına kadar gelmesi, ülkede güvenlik önlemlerinin sorgulanmasına yol açmıştı.

Abdulmuttalip'in 550 bin terör şüphelisini içeren en geniş listede adının bulunduğu, ancak kendisinin uçağa binmesine engel oluşturacak ya da daha kapsamlı güvenlik kontrolünden geçmesini sağlayacak bir başka listede yer almadığı ortaya çıkmıştı.

ABD Başkanı Barack Obama, saldırı girişiminin ortaya çıkardığı güvenlik zaafının sorumluluğunu üstlendiğini söylemişti

Güvenlik ve istihbarat alanındaki sorunları gidermek için bir dizi yeni önlem alınacak.

Açıklamalar arasındaki en somut değişim ise uçuşlara yerleştirilen güvenlik görevlisi sayısının artırılması.

Halen özel güvenlik eğitimi almış 4 bin görevli uçuşlarda yer alıyor, ancak ülkede her gün 29 bin kadar iç ve dış sefer yapılıyor. Bu nedenle yüzlerce yeni görevlinin eğitilmesi düşünülüyor.