BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,94
ALTIN 2.418,47
HABER /  GÜNCEL

ABD tahtakurusu istilasını tartışıyor

Haşere denetçilerinden milletvekillerine kadar 300'ü aşkın yetkilii, tahtakurularının kökünü kazıma yollarını tartışmak üzere Washington'da toplandı.

Abone ol

"Ömrünüzde bir kez bile tahtakurusuyla uğraşmak zorunda kalmadıysanız ya da uğraşan birini tanımıyorsanız o zaman azınlıktasınız."

Bu sözler, ABD haşereyle mücadele birliğinin başkan yardımcısı Bob Rosenberg'e ait.

Rosenberg, " Bu kanınızı emen küçük şeyler kadar ürkütücü başka şey düşünemiyorum. Sabah kalkıyor ve yatağınızın kan ve böcek pisliğiyle kaplı olduğunu görüyorsunuz. Daha kötüsü olabilir mi?" diyor.

İşte Rosenberg gibi düşünen haşere denetçilerinden milletvekillerine kadar 300'ü aşkın kişi, tahtakurularının kökünü kazıma yollarını tartışmak üzere Washington'da toplandı.

Uzmanlar, tahtakurularının "denetim altına alması en güç haşere türü" olduğuna ve onları yoketmekte kullanılan kimyasal maddelere karşı her geçen gün daha da dayanıklı hale geldiklerine dikkat çekiyor.

ABD'yi tahtakuruları istila etti desek yanlış olmaz.

Bundan elli yıl önce tamamen yok edildikleri sanılıyordu ancak son yıllarda sayılarında artış görülüyor.

Yetkililer, tahtakurusuyla mücadele için yardım isteyenlerin sayısının 2006 ile 2009 yılları arasında üçe katlandığını ve bu çalışmalar için 258 milyon dolar harcandığını bildirdi.

Amerika'daki Çevre Koruma Ajansı, her bir eyaletten çeşitli vakaların bildirildiğini, bu sorunla mücadele için daha fazla eleman ve kaynak ayırmak zorunda kaldıklarını açıkladı.

Zirvede sadece yeni haşere ilaçlarının geliştirilmesi değil aynı zamanda vatandaşların kendi başlarına bu böceklerle nasıl baş edebileceklerine dair yollar tartışılıyor.

Tahtakurusuyla mücadelede vatandaşlara ikinci el yatak ya da döşek satın almamaları öneriliyor ve evlerde dağınık köşelerin bu haşereler için mükemmel birer barınak olduğu anlatılıyor.

Tahtakurusu ısırdığında, ciltte büyükçe, kaşındıran kızarıklıklara yol açabiliyor.