BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  GÜNCEL

ABD Suriye'de kimyasal saldırıdan korkuyor

Amerikalı yetkililer 'Esad halka karşı kimyasal silah kullanırsa harekete geçeriz' derken, Şam asla böyle bir adım atmayacağını söylüyor.

Abone ol

ABD, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın kendi halkına karşı kimyasal silah kullanmasından kaygı duyduğunu bildirdi.

Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, "giderek daha fazla tehdit altında kalan bir rejimin" böyle bir adım atabileceğinden endişelendiklerini söyledi.

Suriyeli bir yetkili ise, "böyle silahlar olsa bile" hiçbir koşulda kullanmayacaklarını kaydetti.

Carney gazetecilere yaptığı açıklamada, Washington'un Suriye'nin halka karşı kimyasal silah kullanması halinde başvurulacak acil durum planları hazırladığını belirtti, ancak bu konuda daha fazla bilgi vermedi.

Daha önce de ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton aynı konuda uyarıda bulunmuş ve Suriye'nin kimyasal silahlarla ateş açmasının "ABD'nin kırmızı çizgilerinden biri" olduğunu söylemişti.

Clinton, Çek Cumhuriyeti'ne ziyareti sırasında düzenlediği basın toplantısında, böyle bir durumda, kesin olarak harekete geçeceklerini vurguladı.

Hillary Clinton, "Esad rejimini bir kez daha uyarıyoruz. Kendi halkına reva gördükleri davranışlar trajik boyutlarda" diye konuştu.

Şam'da ise Suriye Dışişleri Bakanlığı'nın sözcüsüne atfen verilen televizyon haberinde "Suriye asla, hiçbir koşulda kendi halkına karşı kimyasal silah kullanmayacaktır, tabii böyle silahlar varsa" denildi.

BM personeli çekiliyor

Bu arada Birleşmiş Milletler, güvenlik durumunun giderek kötüleşmesi nedeniyle Suriye'de en gerekli işlere bakanlar dışındaki tüm uluslararası personelini çekeceğini açıkladı.

Birleşmiş Milletler haber ajansı Irin, 100 uluslararası personelden 25'inin bu hafta Suriye'den ayrılabileceğini duyurdu.

Başkent Şam dışına yapılan inceleme gezileri de son günlerde artan çatışmaların yarattığı risk nedeniyle durduruldu.

Şam havaalanı bu bölgedeki çatışmaların yoğunlaşması üzerine geçen hafta iki gün kapatılmış ve tüm uluslararası seferler iptal edilmişti.

Suriye başkentinde internet erişimi de iki gün kesilmişti.