BIST 9.087
DOLAR 32,37
EURO 34,98
ALTIN 2.326,13
HABER /  DÜNYA

ABD Suriye ve Türkiye birbirine girdi

Suriye lideri Beşar Esad, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'in "Görüşebiliriz" açıklamasına "Önce atılacak adımlara bakarız" dedi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ise Kerry'e sert çıktı

Abone ol

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin "Suriye ile müzakere edebiliriz" şeklindeki açıklaması adeta ortalığı karıştırdı. Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin "Suriye ile eninde sonunda müzakere etmek zorundayız" şeklindeki açıklamasına "Önce atılacak adımlara atarız" diye cevapladı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise Kerry'e sert çıktı "Müzakere edecek ne var?"

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry geçtiğimiz gün Amerikan CBS kanalına "Eninde sonunda Beşar Esad'la müzakere etmek zorundayız" dedi. Kerry'nin bu açıklaması ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüleri tarafından "Doğrudan bir müzakere yok" şeklinde düzeltilirken, Esad "Önce atılacak adımlara bakarız" dedi

İşte Esad'ın açıklamaları:

"Dışarıdan gelen açıklamalar bizi ilgilendirmez. Önce atılacak adımlara bakarız, sonra karar veririz. Suriye'nin geleceğine dair tartışmaları sadece Suriye halkı yapar."

Suriye Lideri Beşar Esad, bu açıklamalarını İran Televizyonuna yaptı. Tahran, Esad'ın yakın müttefiki olmaya devam ediyor.

KERRY NE DEMİŞTİ?

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ülkesinin Suriye krizini bitirmek için "eninde sonunda" Devlet Başkanı Beşar Esad'la müzakere etmek zorunda olduğunu söyledi.
 
CBS televizyonunda yayınlanan bir röportajda konuşan Kerry, "Eninde sonunda müzakere etmek zorundayız. Cenevre çerçevesinde müzakere etmeye her zaman hazırdık diye düşünüyorum" dedi.
 
Ajansların röportajdan geçtikleri bölümlere göre Kerry, Esad'ı müzakere masasına oturtmak için üzerindeki baskının artırılmasının gerekebileceğini de söyledi.
 
Pazar günü yayınlanan röportajda Kerry, Washington'un savaşı bitirmek için siyasi bir çözük bulmak konusundaki çabaları yeniden canlandırmak için sıkı çalıştığını da söyledi.
 
HARF, KERRY'NİN SÖZLERİNE AÇIKLIK GETİRDİ
 
Ancak ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Marie Harf, ABD'nin Suriye politikasında değişiklik bulunmadığını ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile doğrudan müzakere etmelerinin söz konusu olmadığını kaydetti.
 
Harf, Dışişleri Bakanı Kerry'nin açıklamalarıyla ilgili şunları kaydetti:
 
"ABD'nin Suriye politikasında bir değişiklik yok. Bakan Kerry, rejim ile masada müzakere edilmiş bir sürece ihtiyacımız olduğuna dair uzun süredir var olan politikamızı tekrar etti. Kerry, doğrudan Esad ile müzakere edeceğimizi söylemedi"

ÇAVUŞOĞLU'NDAN KERRY'E SERT YANIT

Asya-Pasifik bölge turu kapsamında Kamboçya'yı ziyaret eden Bakan Çavuşoğlu, gazetecilerin sorularını cevapladı.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin "Esed'le müzakere etmek zorundayız" açıklamasının hatırlatılması üzerine, Suriye'deki tüm sorunların Esed rejimine dayandığını vurguladı. "Suriye'de yaşanan tüm sorunların sebebi şu andaki rejimdir" diyen Çavuşoğlu, Suriye'de bir dönüşümün yaşanabilmesi için rejimin gitmesi ve herkesi kapsayan katılımcı bir yönetimin iş başına gelmesi gerektiğini kaydetti.

"Esed'le müzakere edecek ne var. 200 binden fazla insan öldürmüş ve kimyasal silah kullanmış bir rejimle neyi müzakere edeceksiniz. Bugüne kadarki müzakerelerden hangi sonuç ortaya çıktı" ifadesini kullanan Çavuşoğlu, Esed rejimiyle yola devam etmenin çok daha fazla sorun yaratacağını söyledi.