BIST 10.083
DOLAR 32,41
EURO 34,74
ALTIN 2.427,91
HABER /  GÜNCEL

ABD savunma bütçesinde büyük kesintiye gidiliyor

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada savunma bütçesinden önümüzdeki beş yılda seksen milyar dolara yakın kesinti planlandığı belirtildi.

Abone ol

Savunma Bakanı Gates, Irak ve Afganistan savaşlarının bütçesinde kesinti yapılmayacağını söyledi

ABD Savunma Bakanı Robert Gates, önümüzdeki beş yıl içinde ülkenin savunma bütçesinde 78 milyar dolarlık kesinti planlandığını açıkladı.

Bu kesinti, bakanlık içinde daha önce açıklanmış olan 100 milyar dolarlık tasarrufa ek olarak getiriliyor.

Planlanan kesinti, 11 Eylül 2001 saldırılarından bu yanaki en büyük tasarruf olacak.

Savunma Bakanı Robert Gates söz konusu kesintilerin, ülkenin sıkıntılı mali durumunu iyileştirmeyi hedeflediğini belirtti.

Gates, kesintilerin bir diğer amacının da, Pentagon'un sınırsız kaynakları olduğu şeklindeki inanışı değiştirmek olduğunu belirtti.

Asker sayısında yüzde 6'lık bir azaltmaya gidilecek olmasına ve 14 milyar dolarlık amfibik taşıtlar gibi bazı pahalı yatırımlardan vazgeçilecek olmasına rağmen, halen 1 trilyon dolara mal olan ve her geçen gün maliyeti artan Irak ve Afganistan savaşlarına ayrılan fonların kesilmeyeceği kaydedildi.

ABD yönetiminin bütçesinde en büyük paya sahip olan savunbma bakanlığının geçen yılki bütçesi 700 milyar dolardan fazlaydı.

Üst kadrolarda tasarruf

Yaklaşık 178 milyar doları bulacak savunma kesintileri, idari harcamalarda ve örgütlenme alanında alınacak tasarruf önlemleriyle ve personel maliyetinin düşürülmesiyle sağlanacak.

Pentagon, "bürokratik yapıda sıkı bir temizliğe girişileceğini" belirtiyor.

Amerikan savunma bakanlığının 2012 bütçesinin yüzde 3'lük bir büyümeyle 553 milyar dolar olması bekleniyor. Daha sonra bu büyümenin yavaşlaması ve 2015 ile 2016 yıllarında aynı düzeyde seyretmesi hedefleniyor.

Savunma Bakanı Gates, tasarrufların çoğunun, 100'ü aşkın yüksek rütbeli subay ve general ile yine savunma bakanlığında görevli 200'ü aşkın sivilin işine son verlmesiyle sağlanacağını bildirdi.