BIST 9.080
DOLAR 32,35
EURO 35,11
ALTIN 2.305,40
HABER /  GÜNCEL

ABD medyasından küstah yorum

Amerikalı New York Times, gazetesi Türk ekonomisinde balon olup olmadığını masaya yatırdı.

Abone ol

Amerikalı New York Times, gazetesi Türk ekonomisinde balon olup olmadığını masaya yatırdı. Artan kredi potansiyeline dikkat çeken gazetenin sözleri ise bir hayli cüretkardı. Gazete, "Açgözlü Türkler'in harcama yapmaya ve borç almaya devam ediyor" diye yazdı.

ABD'de yayınlanan New York Times gazetesi, Türkiye ekonomisini mercek altına aldı. Türkiye'nin hızla büyüyen ekonomisinin artık düşüşe geçebileceği öne sürülen Landon Thomas Jr. imzalı makalede şu ifadeler dikkat çekti:

"Bugün borsacılar, 150 bin dolarlık Audi ve BMW arabalar almak için 4 ay sıra bekliyor. İstanbul'da bir gayrimenkul şirketi rekor bir işlemle 100 dönümlük bir arazi için 800 milyon dolar ödedi. Fakat ekonomideki aşırı ısınmaya ilişkin en önemli işaret, olağan bir şüpheliden geldi: Agresif bankalar! Bugün bankalar müşterilerinin ihtiyaçlarını karşılamak için oldukça yaşatıcı yollar buluyorlar. Tek bir SMS veya ATM'den yapılacak bir işlemle kredi mümkün."

TÜRKLER BORÇ ALMAYA VE PARA HARCAMAYA DEVAM EDİYOR

Türkiye'de şişen ekonominin düşüşe geçebileceğinin altı çizilen makalede, Merkez Bankası'nın zorunlu karşılık politikasının ve Ali Babacan'ın 'Gerekirse polisiye tedbirler alırız' açıklamalarının, kredi genişlemesini sınırlandırmaya yönelik ciddi adımlar olduğu da belirtildi.

Makalede şöyle devam edildi:

"Problem şu. Bankalar ipleri ellerinde tutamıyor. Bu para politakasına başlanalı 6 ay oldu ama açgözlü Türkler borç almaya ve harcamaya devam ediyor. Beklendiği gibi bankalar kredi faizlerini artırdı ama krediye ulaşmanın inanılmaz derecede kolay olması, özgürce harcayan Türklerin sayısının azalmasına engel oluyor."

BANKACILIK HİÇ BU KADAR GÜÇLÜ OLMAMIŞTI

Yazıda Yapı Kredi Genel Müdürü Faik Açıkalın'ın görüşlerine de yer verildi. Açıkalın'ın görüşleri şöyle:

Ekonominin bu yıl yüzde 4.5 büyümesine öngörüyoruz. Kontrol edilebilir bir rakam.

Batık kredilerin toplamdaki oranı son derece düşük. Türkiye bankacılığı hiç bu kadar iyi olmamıştı. Hükümetin 2001'den sonra aldığı önlemler, ekonominin yüzde 4.9 daraldığı son krizde bankacılık sistemini korudu.

ERDOĞAN SÖZ VERDİ BU KEZ ÇÖKÜŞ OLMAYACAK

Yazıda ayrıca 'Türkiye son yıllarda diğer gelişmekte olan ülkelerden çok daha fazla gelgitler yaşadı. Bunların hepsinde de yüksek büyüme rakamları krizlerle son buldu. Fakat Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bu kez böyle olmayacağının sözünü veriyor. Herkesin kriz öncesinde söylediği gibi... Fakat Türkiye'de hem hükümet hem de işadamları, artık halkın bu iflas sendromunu yendiğini ve yasa koyucuların yumuşak bir iniş için oldukça hazırlıklı olduğu görüşünde' denildi.