BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

ABD KONSOLOSU ESPİNOZA’DAN ÇÖZÜM SÜRECİ AÇIKLAMASI

ABD’nin Adana Konsolosu John L. Espinoza, Türkiye’nin terörle mücadelesinde en güçlü destekçisi olduklarını belirterek, "Ümit ediyoruz ki b...

Abone ol

ABD’nin Adana Konsolosu John L. Espinoza, Türkiye’nin terörle mücadelesinde en güçlü destekçisi olduklarını belirterek, "Ümit ediyoruz ki bu barış süreci başarılı olur" dedi.
Osmaniye gezisi kapsamında Osmaniye Gazeteciler Cemiyeti’ni de (OGC) ziyaret eden Espinoza, basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. Türkiye’deki çözüm süreci ile ilgili bir soruyu cevaplandıran Espinoza, “Biz bu konuyu yakından takip ediyoruz. Bu süreci destekliyoruz. Tabii ki biz Türkiye’de ne kadar barış olursa onu görmek isteriz. Türkiye’nin terörle mücadelesinde en güçlü destekçisi olduk. Bizim açımızdan hükümetin barışa yönelik olarak çok ciddi adımlar attığıdır ve ümit ediyoruz ki bu konuda başarılı olur. Tabii ki kendi hedeflerini gerçekleştirmek Türkiye halkının kararıdır. Eğer yardımcı olabileceksek biz burada yardım etmek için varız, söylediklerimiz doğrultusunda da yardımcı olmak isteriz. Ümit ediyoruz ki bu barış süreci başarılı olur" dedi.
Suriye ile ilgili soruları da cevaplandıran Espinoza, “Türkiye bu konuda inanılmayacak derecede cömert davranıyor. Hem finansal olarak, hem de duygusal olarak Suriyelilere çok büyük cömertlik içerisinde davranıyor. Bu cömertliği de Suriye’de daha büyük insani dramın yaşanmasına engel oldu. Son iki yıl içerisinde Türkiye ekonomisine de epey zararı olduğunu biliyorum. Tabi ki ABD, Birleşmiş Milletler vasıtası ile bazı yardımlarda bulundu. Ancak bu Türkiye’nin yaptığı harcamaların küçük bir bölümünü karşılamaktadır. Fakat ABD, Suriye için yapılan yardımın en büyük sağlayıcısıdır. Biz Suriye için yapılan yardım ile insanların başka ülküyü gitmesini önlemeye çalışıyoruz. Tabi ki bizim sağladığımız yardım yeterli değil. Bu insanlara ulaşabilme kapasitesi de oldukça zor. Bu mücadelede tabi ki Türkiye yalnız değil. Biz özellikle Suriye içindeki insanlara odaklanmış durumdayız. Suriye muhalefetine de 250 milyon dolar civarında yardımda bulunduk. Bu yardımların hepsi de insani yardımdır, silah yardımı değildir” şeklinde konuştu.
ABD’nin Suriye’yi işgal etme yönünde herhangi bir planı bulunmadığını söyleyen Espinoza, "Öncelikle şunu vurgulamak istiyorum. Şu andaki Obama yönetimi Irak’a girmedi. Irak’a giren yönetim Bush yönetimi idi. O nedenle bugün içinde bulunduğumuz zaman farklı. Bir diğer deyişle, insanların hayatını kurtaracak bir çalışma içinde bulunuyoruz. Yani insanların hayatını kurtarmak için askeri müdahaleler her zaman iyi olmamakta. Ayrıca Suriyeliler de ABD’nin kendi ülkelerine müdahale etmesini hiçbir zaman istemediler. Yani daha doğrusu Batılı askerleri Suriye’de görmek istemiyorlar” diye konuştu.
(İHA)