BIST 10.471
DOLAR 32,81
EURO 35,25
ALTIN 2.447,27
HABER /  DÜNYA

ABD Kıbrıs için devrede

ABD, Türkiye ile AB arasında çıkacak olası Kıbrıs krizi için şimdiden devreye girdi

Abone ol

Bush Yönetiminin, Kıbrıs nedeniyle Türkiye ile AB arasında kriz çıkmasını önlemek için bir plan önerdiği bildirildi. Plana göre, Türkiye’nin gümrük birliğinden doğan yükümlülüklerini yerine getirmesinin karşılığında, KKTC ile AB arasındaki doğrudan ticaret BM tarafından denetlenecek.

Brüksel’den yayın yapan EUObserver’e göre, AB diplomatlarınca doğrulanan plan ile Kıbrıs nedeniyle Türkiye’nin AB müzakerelerinde karşılaşan “kilit bir engel”in kaldırılması amaçlanıyor. Plana göre, KKTC’deki liman ve havaalanları, BM’nin denetiminin altına giriyor. BM’nin hava ve deniz trafiğini kontrol etmesi ile Rum Yönetimi’nin Kuzey Kıbrıs ile AB arasındaki doğrudan ticarete olan muhalefetin sona ereceği, Türkiye’nin de, AB’nin ısrarla talep ettiği Rum gemi ve uçaklarına uygulanan yasağı kaldırması sağlanacağı düşünüyor.

Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn’in Türkiye’nin yasağı sürdürmesi halinde “tren kazası”nın yaşanacağı uyarısı anımsatılıyor. Yasak konusunu “çok zor” bir sorun olarak niteleyen AB diplomatları da son baharda “büyük bir kriz olacak” uyarısını yapmışlardı.

Sorunun, 26 Ekim’de Avrupa Komisyonu’nca açıklanacak olan İlerleme Raporu’nda ağırlıklı konuyu oluşturacağını belirtirten EUObserver, Washington’un diplomatik girişiminin ABD’nin, Türkiye ile ilgili uzun vadeli stratejik hedeflerinin doğrultusunda olduğuna işaret etti. Washington’un geçen yıl Türkiye’nin AB müzakerelerinin resmen açılması öncesi yaşanan sıkıntıların giderilmesi için de devreye girdiği anımsatılıyor.

Kaynak: ANKA