BIST 10.291
DOLAR 32,28
EURO 34,79
ALTIN 2.408,93
HABER /  GÜNCEL

ABD: Kaddafi hezeyan içinde

Üst düzey bir ABD'li diplomat, Albay Muammer Kaddafi'nin 'hezeyan' geçirdiğini ve ülkesini yönetmek için 'uygun durumda' olmadığını savundu.

Abone ol

Kaddafi, BBC Orta Doğu editörü Jeremy Bowen ve Amerikan ABC Televizyonu'ndan Christian Amanpour'a konuştu

Üst düzey bir ABD'li diplomat, Albay Muammer Kaddafi'nin 'hezeyan' geçirdiğini ve ülkesini yönetmek için 'uygun durumda' olmadığını savundu.

Amerika'nın Birleşmiş Milletler temsilcisi Susan Rice, Kaddafi'nin BBC, ABC ve Sunday Times'a verdiği mülakatın ardından yaptığı açıklamada, Libya liderinin bir yandan 'kendi halkını katlederken' bir yandan da kendisine yöneltilen soruları gülerek yanıtladığını da ifade etti.

Kaddafi, söz konusu mülakatta tüm Libyalıların kendisini sevdiğini, kendisini korumak için canlarını feda edeceklerini söylemişti.

Kaddafi ayrıca, başkent ülkesinde herhangi bir protesto gösterisi olduğunu inkâr etmiş ve isyancı silahlı gençlerin el Kaide'nin verdiği uyuşturucuların etkisi altında olduğunu, uyuşturucunun etkisi geçince de silahlarını teslim etmeye başladıklarını da savunmuştu.

BBC Orta Doğu editörü Jeremy Bowen, Kaddafi'nin mülakat sırasında, baskı altında bir lider gibi görünmediğini ve çok sakin olduğunu söylüyor.

Amerikalı diplomatlar ise bu durumu Kaddafi'nin 'gerçekle bağını yitirmesine' bağlıyor.

Cenevre'de biraraya gelen birçok ülkeden dışişleri bakanları, Libya'da sivillere düzenlenen saldırıları kınamıştı.

Avrupa Birliği de Libya'ya silah ambagosu uygulanmasını ve Kaddafi'nin mal varlığının dondurulmasını kararlaştırmış, ayrıca Libya lideri ve yakın çevresine seyahat yasağı koymuştu.

Libya lideri ise, BBC muhabirinin, son dönemlerde kendisiyle yakınlaşma adımları atan Batılı liderlerin şimdi kendisine görevi bırakma çağrısı yapmalarını ihanet olarak değerlendirip değerlendirmediği yolundaki sorusuna, Batıyı ahlaksızlıkla suçlayarak yanıt verdi.

Muammer Kaddafi söz konusu mülakatı BBC Orta Doğu editörü Jeremy Bowen, Amerikan ABC Televizyonu'ndan Christian Amanpour ve İngiliz Sunday Times muhabirine yaptı.

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ise, Kaddafi'yi ve destekçilerini, silahsız sivillere saldırmak için "paralı askerleri ve haydutları" kullanmakla, kendi vatandaşlarına silah çevirmeyen askerleri idam etmekle suçlamıştı.

Libya'da yaklaşık 42 yıldır iktidardaki Muammer Kaddafi'ye karşı başlatılan isyan sonrası, ülkenin doğusunda kontrol muhalif güçlerde.

Başkent Trablus ve çevresinde ise Kaddafi yanlısı güçlerle muhalifler arasında şiddetli çatışmalar sürüyor.

Trablus'un kenar mahallelerinden birinde, Kaddafi aleyhtarı bir protesto gösterisi düzenlendiği, ülkenin en büyük üçüncü kenti Misrata'da şiddetli çatışmalar çıktığı, bazı uçakların ülkenin doğusunda mühimmat depolarını bombaladığı bildiriliyor.