BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

Libya hızla iç savaşa sürükleniyor

Libya'da isyancılar muhimmat depolarını ele geçirdi, Kaddafi taraftarlarını elinde tutmak için para dağıtıyor

Abone ol

Libya lideri Muammer Kaddafi Trablus dışında ülkenin büyük bölümünde kontrolü kaybederken, halkı kendi yanında tutmak için her aileye 500 dolar dağıtması da onu kurtarmadı.

İsyancılar ile Kaddafi yandaşları arasında başkent yakınlarındaki Misrata yakınlarında şiddetli çatışmalar yaşandı. Kaddafi karşıtları, yerel bir radyo istasyonuna ateş açan askeri bir uçağı düşürdü ve mürettebatı yakaladı.

İÇ SAVAŞ HAZIRLIĞI

Savaş uçakları muhaliflerin kontrolündeki mühimmat depolarını bombalarken, Kaddafi karşıtları isyanın merkez üssü Bingazi'de ele geçirdikleri cephanelikleri boşaltarak iç savaş hazırlığına başladı.

Libya Lideri gelişmeler üzerine, dış istihbarat servisi başkanını, ülkenin doğusunun kontrolünü elinde tutan isyancılarla görüşmek üzere temsilci olarak atadı. Dış İstihbarat Servisi Başkanı Buzaid Dorda, isyancı liderliği ile müzakereler yapmaya çalışacak. Dorda, beraberinde ilaç, gıda ve içeçek gibi insani yardım malzemesi de götürecek. İsyancıların Bingazi'de kurduğu Milli Libya Konseyi'nin sözcüsü önceki gün müzakere yapılmayacağını açıklamıştı.

FRANSA'DAN İSYANCILARA YARDIM

İsyancıların eline geçen Libya'nın doğusunda 3 hafta içinde ciddi gıda, içecek, ilaç ve tıbbi malzeme kıtlığı başlayabileceği açıklanırken, Libyalı halk sağlığı ve eczacılık uzmanı Halife El Fayturi, dışardan yardım istedi. Trablus'ta da temel gıda maddelerinin fiyatı fırlarken, pirincin fiyatı yüzde 500 arttı ve 5 kilogram pirinç 65 TL'ye satılmaya başlandı.

AÇLIK RİSKİ KAPIDA

Fransa, Kaddafi'nin istifasını isteyen göstericilerin kontrolündeki Bingazi kentine 'büyük çaplı yardım'' gönderdi. Fransa Başbakanı François Fillon, 'Bu, kurtarılmış bölgelerdeki insanlara yönelik büyük çaplı yardım operasyonunun başlangıcı olacak'' dedi. AB Komisyonu'nun insani yardımlardan sorumlu üyesi Kristalina Georgieva da Libya'daki çatışmalar nedeniyle dünya genelinde milyonlarca insanın açlık riski bulunduğunu söyledi.

40 ODALI SARAYI YAĞMALANDI

Libya'da ülkenin büyük bölümünde kontrolü kaybeden Muammer Kaddafi'nin El Bayda'daki sarayı yağmalandı. Kaddafi'nin kaybettiği ilk kent muhalefetin kalesi Bingazi olmuştu. Bingazi'nin doğusundaki El Bayda'da Libya lideri Kaddafi'nin yazlık olarak kullandığı sarayı bir tepenin üzerine kurulmuştu.

 Kaddafi'nin yaz aylarında kullandığı villa bir yandan büyük bir lüksün olduğunu ortaya koyarken, diğer taraftan zevksizliğin de bir örneği. Büyük bir bahçeye sahip olan sarayda 40 oda, yüzme havuzu, tenis kortu bulunuyor. Ancak içine girildiğinde sarayın önemi daha iyi anlaşılıyor. Sarayda 23 santimetre kalınlığında bir kapı açıldığında tünellerden geçilerek Kaddafi'nin lüks sığınağına ulaşılıyor.

 Nükleer silahlardan korunmak için inşa edilen sığınakta birçok odanın yanı sıra lüks bir banyo da mevcut. Banyodaki duvarın hemen üstünde küçük bir düğme göze çarpıyor. Düğmeye basıldığında garsonlar her türlü servisi yapıyor. Sığınak aylarca hiç dışarı çıkmaya ihtiyaç duyulmayacak biçimde tasarlanmış. Her türlü ihtiyaç buradan karşılanabiliyor.