BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

ABD İran'ı Hürmüz'ü kapatma tehdidi konusunda uyardı

Washington yönetimi, İran'ın aleyhindeki yaptırımların ağırlaşması halinde stratejik Hürmüz Boğazı'nı kapatma kozunu masaya sürmesine tepki gösterdi.

Abone ol

ABD yönetimi dünyanın en kilit deniz yollarından biri olan Hürmüz Boğazı'nın kapatma tehdidinde bulunan İran yönetimini uyardı.

İranlı yetkililer dün, ülkenin nükleer programı konusunda tırmanan gerginlik karşısında boğazı kapatabileceğini kaydetmişti.

ABD yönetiminin savunma ve dışişlerinden sorumlu sözcüleri birbiri ardında yaptıkları açıklamalarla, böyle bir adıma 'müsamaha gösterilmeyeceği' uyarısında bulundu.

ABD Donanması'na bağlı Beşinci Filo'dan yapılan açıklamada, boğazdan mal ve hizmetlerin serbestçe geçişinin bölgesel ve küresel istikrar için hayati önem taşıdığı kaydedildi. Bu bölgeyi tehdit eden bir ülkenin milletler topluluğu içinde yeri olmadığı savunuldu.

Bahreyn'de üslenmiş olan filonun sözcüsü Rebecca Rebarich, Amerikan donanmasının "kötü niyetli eylemler karşısında sefer özgürlüğünü temin etmeye" her zaman hazır olduğunu kaydetti.

Pentagon sözcüsü George Little da benzer ifadelerle "Hürmüz Boğazı'ndan geçişlere müdahale edilmesine müsamaha gösterilmeyeceği" uyarısında bulundu.

Amerikan Dışişleri'nden Mart Toner ise açıklamanın siyasi bir manevra olduğunu savundu.

Toner, ''İran bir kez daha uluslararası toplumun dikkatini esas konudan saptırmaya çalışıyor. Esas konu ise, İran'ın nükleer faaliyetlerinde uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmemeyi sürdürmesidir.'' dedi.

Yaptırımlar gerilimi tırmandırdı

Hürmüz Boğazı özellikle Basra Körfezi'nden petrol taşımacılığında kilit öneme sahip.

İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhammed Rıza Rahimi, dün yaptığı açıklamada, ABD ve bazı Avrupa ülkelerinin İran petrolüne yaptırım uygulaması halinde Hürmüz Boğazı'ndan petrol transferine izin vermeyeceklerini belirtmişti.

İran Deniz Kuvvetleri Komutanı Tuğamiral Habibullah Seyyari de, devlet televizyonundan yaptığı açıklamada, İran'ın gerekli görmesi durumunda Hürmüz Boğazı'nı kolayca kapatabileceğini kaydetti.

Seyyari, dünya petrol ticaretinin yüzde 40'ının geçtiği Hürmüz Boğazı'nı kapatmanın "İran için bir bardak su içmekten daha kolay olduğunu" söyledi.

Ancak Seyyari, Umman Denizi'ni kontrol altında bulundurdukları için şimdilik boğazı kapatmaya gerek görmediklerini kaydetti.

Avrupa Birliği dışişleri bakanlarının üç hafta önce İran'a yaptırımları artırma kararı almasının ardından İran ile Batı arasında gerilim tekrar tırmanışa geçti. AB yetkilileri ise yeni yaptırım girişimlerinin süreceğini söylüyor.

Öte yandan Suudi Arabistan, İran'ın Hürmüz Boğazı'nı kapatması halinde dünya pazarında oluşabilecek ham petrol açığını Körfez ülkelerinin karşılamaya hazır olduğunu bildirdi.