BIST 10.286
DOLAR 32,28
EURO 34,80
ALTIN 2.408,72
HABER /  DÜNYA

ABD İran halkını düşünüyor!

Bolton, İran'a karşı düşünülen yaptırımların İran halkını hedef almayacağını öne sürdü

Abone ol

ABD'nin BM daimi temsilcisi John Bolton, İran'a karşı düşünülen yaptırımların genel olarak İran halkını hedef almayacağını belirterek ''Ümidimiz yaptırımların İran halkını en az düzeyde etkilemesi'' dedi.

Bolton, BM'de gazetecilerin İran ile ilgili soruları üzerine, BM'nin 1696 sayılı kararına atıfta bulunarak, İran'ın uranyum zenginleştirme faaliyetlerini askıya alması gerektiğini söyledi. Bolton, ''Bu ABD'nin şartı değil, bu BM Güvenlik Konseyi'nin,ama öncelikle Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun (UAEK) ve 3 AB ülkesinin şartı'' diye konuştu.

İran'a getirilmesi düşünülen yaptırımlarla ilgili bir soru üzerine, Bolton, 3 AB ülkesi, BM Güvenlik Konseyi üyeleri ve diğer ülkelerle yaptırımlar konusunda ne gibi bir Konsey kararı alınabileceği konusunu görüştüklerini ve bu konuda çeşitli seçenekler olabileceğini söyledi.

Bolton, yaptırımların başta hafif tutulup zamanla ağırlaşabileceğini ya da baştan daha sert yaptırımlar öngörülebileceğini belirterek, bu konuda henüz bir karara varılmadığını vurguladı.

Bir soru üzerine, Bolton, yaptırımların genel olarak İran halkını hedef almayacağını belirterek ,sorunlarının İran halkıyla değil, nükleer silah üretme peşinde olan İran hükümetiyle olduğunu ifade etti.

Bolton ''Ancak tabii ki İran hükümetinin silah ve nükleer programlarında ve lider kadrolarında yer alanlar yaptırımların hedefi olacak. Ama ümidimiz yaptırımların İran halkının günlük hayatını en az derecede etkilemesini sağlamak'' diye konuştu.

Bolton, Çin ve Rus meslektaşlarıyla yaptırımlar konusunu görüşüp görüşmediği sorusuna ise, bu konuların genel olarak 1696 sayılı BM karar tasarısı hazırlıkları sırasında, Konseyin beş daimi üyesinin dışişleri bakanlarınca çok tartışıldığını ve AB Yüksek Temsilcisi Javier Solana ile Nükleer Başmüzakereci Ali Laricani'nin haftaya yapacakları toplantıdan sonra da tartışılmaya devam edeceğini söyledi.

Bolton, yaptırımlar konusunda ABD'nin hangi ülkelerle işbirliği yapacağını soran bir gazeteciye, ABD'nin öncelikle BM Güvenlik Konseyi üyeleriyle konuyu görüşeceğini, ancak ABD'nin Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Güvenlik Girişimi (Proliferation Security Initiative) çerçevesinde 60 ülkeyle zaten işbirliğinde olduğunu vurguladı.

Bolton ABD'nin amacının bu konudaki işbirliğinin olabildiğince geniş olmasını sağlamak olduğunu kaydetti.

KONSEY'DE ORTA DOĞU TOPLANTISI YAPMA ÖNERİSİ

Bolton, Arap Birliği tarafından BM Güvenlik Konseyinde Eylül ayında Orta Doğu konulu bir toplantının yapılması önerisiyle ilgili bir soruya, ABD olarak böyle bir toplantının sonucunun ne olabileceği ile ilgili bazı şüpheleri olduğunu ve Lübnan'daki durum göz önüne alındığında toplantının zamanlamasının pek iyi olmadığını belirtti.

ABD Büyükelçisi, ''Bu konuda diğer BM Güvenlik Konseyi üyeleri ve Arap Birliği üyeleriyle toplantı önerisiyle ilgili görüşmelerimiz devam ediyor, ancak sanırım toplantı önerisi bölge ülkelerinde bile tam anlamıyla destek bulmadı'' diye konuştu.