BIST 10.560
DOLAR 32,29
EURO 35,03
ALTIN 2.477,55
HABER /  DÜNYA

ABD, İngiltereyi tehdit etti

ABD ve İngiltere arasındaki ebedi dostluk Yüksek Mahkeme'nin bir tutsakla ilgili kararıyla sarsıldı.

Abone ol

İngiltere'de Guantanamo Üssü'nde bulunan bir tutsakla ilgili davaya bakan Yüksek Mahkeme, ABD hükümetini sert bir dille eleştirdi. Binyam Muhammed üç ülkede işkence gördüğünü söylüyor.

İki kıdemli yargıç, tutsak Binyam Muhammed'in işkence gördüğü iddiasını kanıtlayabilecek belgelerin kamuoyu ile paylaşılmasının engellendiğini söylüyor.

Yargıçlara göre Amerikan yönetimi, bu belgeler yayınlanırsa iki ülke arasındaki istihbarat işbirliğinin durabileceği tehdidinde bulundu.

İngiltere başbakanlığı ise Amerikan hükümetinden herhangi bir tehdit geldiği yolunda bilgi sahibi olmadığını söylüyor.

Binyam Muhammed, 2002'de Afganistan'da tutuklanmadan önce İngiltere'de oturum iznine sahipti.

Avukatları Pakistan, Fas ve Afganistan'da işkence gördüğünü söyleyen 30 yaşındaki Muhammed'in iddialarını kanıtlayabilecek belgelerin yayınlanması için İngiltere'de mahkemeye başvurmuştu.

Konuyu görüşen Yüksek Mahkeme yargıçları, belgelerin yayınlanması gerektiğine karar verdi.

Ancak bunu, "Amerikan hükümetinden gelen ciddi tehditler yüzünden" yapamadıklarını açıkladılar.

'Miliband biliyor'

Yargıçlara göre ABD'nin istihbarat işbirliğinden vazgeçme tehdidini kendilerine İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband iletti.

Buna göre Bakan Miliband, aynı tehdidin yeni Barack Obama yönetimi için de geçerli olduğunu söyledi.

Belgelerin yayınlanmasını kamu yararı ve hukukun üstünlüğü açısından hala önemli gördüklerini belirten İngiliz yargıçlar, Amerikan hükümetine tavrını değiştirme çağrısı yapıyor.

Karar ardından ana muhalefet Muhafazakar Parti'nin milletvekili David Davis, konuyu Avam Kamarası'na taşıyarak hükümetten derhal açıklama istedi.

Davis ayrıca işkence yoluyla elde edilmiş bilgileri İngiliz makamların da kullanıp kullanmadığının açıklanmasını talep etti.