BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

ABD ile Türkiye'nin gizli pazarlığı

NATO zirvesi sırasında ABD ile Türkiye arasında yapılan bazı ihale pazarlıkları basına yansımadı. Türkiye ile yapılan pazarlıkta ABD bir taşla iki kuş vurcak teklifte bulundu

Abone ol

Fransa Cumhurbaşkanı Chirac ile Almanya Başbakanı Schröder'ın Başbakan Erdoğan ile NATO zirvesi sırasında yaptığı üçlü görüşmede önemli gündem maddesi, THY'nın açtığı 2.2 milyar dolarlık uçak ihalesiydi. Chriac, açık açık Erdoğan'dan Fransız-Alman yapımı Airbus'ların tercih edilmesini istedi. Amerikan heyeti boş durur mu? Onlar da Boeing alımı için devreye girdi. Ne var ki, Amerikalıların iki kritik savunma ihalesine ilişkin talepleri basına yansımadı. Amerikalıların 2-2.5 milyar dolarlık saldırı helikopteri ihalesindeki baskısını biliyoruz. Yeni bir gelişme var ki, bu, çok önemli.

ABD, iptal edilen "1000 tank" projesi kapsamında 250 adet M1A1 tankını modernize etmeyi planlıyordu. İptal kararı, ihaleye giren hem ABD hem İsrail firmalarını olumsuz etkiledi. Nasıl etkilemesin? 4 yıl önce Türk ordusuna ait 170 adet M-60 tankını modernize etmeye başlayan ve bu süre içinde 700 milyon dolara yakın para kazanan TAAS ve Elbit adlı İsrail şirketleri, yeni pastadan pay alamadılar. Şimdi ABD, iptal edilen "1000 tank" projesine alternatif öneri getirdi.

ABD, Irak'ın işgali sırasında kullandığı 500 tankı Türkiye'ye pazarlamak istiyor. ABD'nin derdi, bir taşla iki kuş vurmak. ABD, Irak'tan yavaş yavaş çekilirken geride savunma gücü yüksek bir Irak ordusu bırakmak istemiyor. Kurulacak ordu, Irak'ın iç asayiş sorunuyla baş edebilecek düzeyde ve daha çok hafif silahla donatılmış olacak. Bir nevi Japonya modeli uygulanacak. Bu nedenle ABD, işgal sırasında kullandığı tank gibi ağır savunma silahlarını Irak ordusuna bırakma niyetinde değil. ABD ayrıca "taşınma" maliyetini asgariye indirmek istiyor. ABD, bunca tankı-topu yeni bir masraf kapısı açarak taşımak yerine Türkiye ve İsrail gibi müttefik ülkelere satmayı daha doğru buluyor. NATO zirvesi için Türkiye'de bulunan ABD heyetinin Türkiye'ye teklifi şöyle: "Tankları modernize etmek yerine elimizdeki sağlam tankları size satalım. Hem siz kazanın hem biz kazanalım."

Yani Erdoğan'ın uluslararası ilişkilerde kullandığı "kazan kazan" modelini şimdi Amerikalılar "win win" olarak Türkiye'ye karşı kullanma çabası içinde. Irak'taki gelişmeleri yakından izleyen AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mir Dengir Mehmet Fırat'a bu gelişmeyi sordum, "Evet, ABD'nin böyle bir girişimi var. Ama karar verilmiş değil" dedi. Bakalım, ABD, Irak işgalinde kullandığı kanlı tanklarını Türkiye'ye satmayı başarabilecek mi?

Yazı: Şamil Tayyar
Kaynak: www.yenisafak.com.tr