BIST 10.269
DOLAR 32,23
EURO 34,79
ALTIN 2.439,59
HABER /  DÜNYA

ABD gizli teşkilatının Saddam pisliği

CIA meğer Saddam Hüseyin'e kimyasal saldırada destek vermiş. Gizli belgeler ortaya serildi. Skandal 1984 yılında yaşanmış.

Abone ol

İNTERNET HABER - Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı’nın (CIA) 1980’li yıllarda İran'a yönelik kimyasal saldırıda Saddam Hüseyin rejimine destek verdiğini gösteren belgeler ortaya çıktı.

Bugüne kadar gizli tutulan bazı raporlar Foreign Policy dergisi tarafından yayınlandı.

Gizli belgelere göre; Amerikan istihbaratı 1984’ten itibaren o dönemdeki ittifakı olan Irak’ın, 1980’den 1988’e kadar süren İran’a karşı savaşta kimyasal silah stokuna sahip olduğunu biliyordu.

Sarin ve hardal gazından oluşan bu kimyasal maddelerin kullanımı Cenevre Protokolü ile yasaklanmıştı. Irak bunu görmezden gelse de, ABD sözleşmeyi 1975’te imzaladı.

10.20130827142701.jpg

CIA BELGELERİ GÖRMEK İÇİN
TIKLAYIN


Dergiye konuşan Amerikan istihbaratı Ortadoğu uzmanı emekli albay Rick Francona, “Iraklılar bize sinir gazlarını kullanma niyetinde olduklarını hiçbir zaman söylemediler. Buna ihtiyaçları yoktu. Biz bunu biliyorduk” dedi.

SALDIRI İÇİN İSTİHBARATI ABD VERDİ

Saddam rejiminin elinde kimyasal silahların olduğunu bilen Amerikalılar, buna rağmen hava saldırıları için İran birliklerinin hareketlerine ilişkin bilgiler verdi. Foreign Policy, “Irak’ın bu silahlara sahip olduğu bilinmesine ve kullanılacağı yönündeki tüm ihtimallerin açık olmasına rağmen” bu yardımın yapıldığının altını çiziyor.

1987’de Amerikan istihbaratı İranlıların Basra yakınında Iraklıların savunmasında bir “açık” bulduğunu ve saldırıya hazırlandığını öğrendiğinde durum değişiyor. Amerikalılar, bu şehrin İran’ın eline geçmesi halinde savaşı kazanacağı değerlendirmesinde bulunuyor.

REAGAN'IN DÜŞTÜĞÜ NOT

Rick Francona’ya göre sözkonusu istihbarat raporu dönemin ABD Başkanı Ronald Reagan’a verildi. Raporu okuyan Reagan kısaca şu notu düştü:
-“İran’ın bir zaferi kabul edilemez.

Bu not dönemin ABD Savunma Bakanı’na iletildi ve talimatlar uygulamaya konuldu. 1988’den itibaren, Amerikan istihbaratının İranlıların hareketlerine ilişkin Irak ile bilgi paylaşmasına onay verildi.

ÇEYREK YÜZYILIN EN BÜYÜK KİMYASAL SALDIRISI

1988’de Irak ordusu tarafından İranlılara karşı dört kimyasal saldırı düzenlendi. Bu saldırılarda binlerce kişi hayatını kaybetti. 1988’de havadan bırakılarak yapılan son dört kimyasal saldırı, Iraklılar tarafından o zamana kadar kullanılan en büyük miktardaki sarin gazıydı. Foreign Policy, “Bir çeyrek yüzyıl boyunca, hiçbir kimyasal saldırı Saddam Hüseyin’in yasadışı saldırılarının boyutlarına ulaşmadı” dedi.

Bu bilgiler Suriye’de Başar El Esad rejiminin sarin gazı kullandığı suçlamasının yapıldığı ve buna karşı askeri müdahale seslerinin yükseldiği bir dönemde ortaya çıktı. 20 yıl önce İranlılara karşı kimyasal silah saldırısına katılan ABD, bugün Suriye’ye müdahaleye hazırlanıyor.