BIST 10.209
DOLAR 32,39
EURO 34,79
ALTIN 2.398,66
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

ABD gerçekten Ay'a ayak bastı mı?

Apollo 13 mürettebatı başarısız yolculuklarının 40. yıldönümünde bir araya geldi. Peki Ay'a gerçekten gidilebilmiş miydi?

Abone ol

Bundan 40 yıl önce Ay'a ayak basmak için uzaya yollanan Apollo 13 mürettebatı, başarısız girişimlerinin yıldönümünü kutlamak için bir araya geldi. Astronotların toplanması, Ay'a gerçekten ayak basıldı mı sorusunu da tekrar gündeme getirdi.

Tam 40 yıl önce, Nisan 1970’te ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi üçüncü Ay’a ayak basma görevi için Apollo 13’ü fırlattı. 11 Nisan’da fırlatılan uzay aracı, iki gün sonra yaşanan teknik arıza yüzünden Ay’a gidemedi. Dört gün sonra astronotlar Dünya’ya dönmeyi başardı.

NASA’nın “başarıyla sonuçlanan başarısızlık” olarak adlandırdığı olayın 40’ıncı yıldönümünde, uzayda verdikleri zor hayatta kalma mücadelesinde galip gelen astronotlar James Lovell, John Swigert ve Fred Haise, kutlamalar için bir araya geldi.

Bu kutlama toplantısı Ay’a seyahat konusunda en merak edilen sorulardan birini akıllara yeniden getirdi:

Apollo 13'ten bir yıl önce Ay’a ilk kez ayak basma hedefiyle fırlatılan ve görevi başarıyla tamamladığı belirtilen Apollo 11 gerçekten başarılı oldu mu, yoksa bazılarının iddia ettiği gibi görüntüler bir stüdyoda mı çekildi?