BIST 10.153
DOLAR 32,26
EURO 35,07
ALTIN 2.459,57
HABER /  GÜNCEL

ABD, Esad sonrasına hazırlanıyor!

ABD Dışişleri Bakanlığı Ortadoğu Masası Sözcüsü Daniel Ernst, ABD Başkanı Barack Obama yönetiminin, 'Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in izole edilmesi için gayret ettiğini' bildirdi.

Abone ol

Ernst, AA muhabirine yaptığı açıklamada, başta Suriye olmak üzere Ortadoğu'da yaşanan gelişmelerle ABD'nin izlediği dış politikaya ilişkin bilgi verdi. ABD olarak Suriye'de Esed sonrası dönem için hazırlık yaptıklarını söyleyen Ernst, Washington'un, Esed'in devrilmesinin ardından yerine geçecek kişinin seçimine müdahil olmayacağını, yeni Suriye'ye siyaset ve güvenlik alanında destek vereceğini ileri sürdü.

Suriye muhalefetinin birleşmesi ve güçlenmesi için çaba gösterdiklerini, şu ana kadar 130 milyon dolar düzeyinde insani yardımda bulunduklarını kaydeden Ernst, Esed rejiminin kaynaklarını kısıtlama yoluna gittiklerini ifade etti.

Öte yandan Suriyelileri, ülkede yaşanabilecek mezhep savaşları konusunda uyaran Ernst, Suriye'de El-Kaide'nin varlığının Esed'in menfaatine olacağını savundu.

Ernst, Suriye'de aşırı grupların etkin olmaması için muhalefete ''uyanık olma'' çağrısında da bulundu.

MURSİ'NİN PERFORMANSINI HALK DEĞERLENDİRECEK

Mısır'da yaşanan gelişmelere ilişkin soruyu da yanıtlayan Ernst, ABD'nin Mısır'da demokratikleşme sürecini desteklediğini, bu amaçla Kahire'ye yönelik ekonomik desteğe devam ettiklerini kaydetti.

ABD-Mısır ortaklığındaki projeler için 250 milyon dolarlık ortak fon kurulduğunu bildiren Ersnt, askeri düzeyde işbirliği ve destek programlarının da devam ettiğini, bu çerçevede Mısır ordusunun geliştirilmesi amacıyla yıllık 1.3 milyar dolar değerinde yardım programı üzerinde çalıştıklarını kaydetti.

Halkın seçtiği bir lider olması bakımından Mısır Cumhurbaşkanı MUhammed Mursi'nin performansını değerlendirme hakkının yine Mısır halkına ait olduğunu kaydeden Ernst, ABD yönetiminin Mursi ile ilişkilerinin iyi olduğunu vurguladı.

Ernst, Mısır ile İsrail arasında imzalanan Camp David Barış Anlaşması'nın yeniden gözden geçirilmesi tartışmaları hakkında ise şöyle konuştu:

''ABD yönetimi, bu barış anlaşmasını son 30 yılda yapılan en başarılı anlaşmalardan biri olarak görüyor. Seçimleri kazanmasının ardından barış anlaşmasına bağlı kalacağını açıklayan Muhammed Mursi, Sina'ya yönelik askeri yığınağın, bölgedeki güvenlik önlemlerini geçici olarak artırmak şeklinde izah etmişti. Barış anlaşması, bölgedeki barış ve istikrar açısından ABD çıkarları için hayati önem taşıyor.''

ABD yönetiminin, Mısır'ın Sina'da kanunlara aykırı davrananlara karşı başlattığı operasyonları desteklediğini de belirten Ernst, meseleye ilişkin İsrail ve Mısır'la sürekli iletişim halinde olduklarını ifade etti.

İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜME DESTEK

İsrail-Filistin sorununa da değinen Ernst, Obama yönetiminin eskiden olduğu gibi iki devletli çözümden yana olduğunu belirtti.

İslam dünyasını rahatsız eden film sebebiyle yaşananları da değerlendiren Ernst, ''bütün dinlere saygılı olan'' ABD'nin, her türlü dini hoşgörüsüzlüğe karşı olduğunu, film nedeniyle Mısır ve Libya'da ABD büyükeçiliklerine yönelik protesto gösterilerine rağmen yaşanan olayların Mısır ve Libya arasındaki güçlü ilişkilere zarar vermediğini kaydetti.

Ernst, Mali'nin kuzeyini denetimi altında bulunduran silahlı gruplara da ''silahları bırakma ve Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) ile anlaşma yoluna gitmeleri'' çağrısında bulundu.