BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Bakan Şahin: Zorla evlilik en büyük sorun!

Bakan Şahin, Almanya Baden-Württemberg Eyaleti Sosyal Uyum Bakanı Bilkay Öney ve beraberindeki heyeti bakanlık toplantı salonunda kabul etti.

Abone ol

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, ''Bizde de şu anda zorlama evlilik, çocuk yaşta evlilik sorunlarımızdan bir tanesi ama eğitim yaşı yükseldikçe, kız çocuklarımızı eğitimde tuttukça bunların sayısı aşağı düşüyor'' dedi.

Ekonomisi, üretimi ve eğitimiyle ülkenin en güçlü eyaletlerinden birinden gelen heyeti kabul etmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Şahin, konuk bakanın Türk kökenli olmasının kendilerine ayrı gurur verdiğini bildirdi.

Baden-Württemberg eyaletinin nüfusunun yüzde 10'unun yabancı kökenli olduğunu, bunların çoğunluğunu Türkler'in oluşturduğunu belirten Şahin, Türkiye'nin AB sürecindeki desteklerinden dolayı da konuk bakana teşekkür etti.

ÜZÜNTÜ DUYUYORUZ

''Ülkemizin AB'ye girmek istemesindeki en temel neden temel hak ve özgürlüklerde, insan haklarında, evrensel hukuk ve ileri demokrasiye gitmekte AB'nin yakaladığı hedefleri yakalamak ve insanımızın bu konulardaki yaşam standartlarını yükseltmektir'' diyen Şahin, şunları söyledi:

''Üzülerek görmekteyiz ki son zamanlarda AB'yi AB yapan büyük bir barış projesini, evrensel insan haklarını öne koyan, dili, dini, mezhebi, cinsiyeti ne olursa olsun insan olarak öne çıkartan değerlerde, uygulamalarda bir takım eksiklikler olduğunu görüyor ve bundan dolayı da üzüntü duyuyoruz. En son yaşanan sünnet olayındaki süreci hepimiz gördük. Özellikle din ve vicdan hürriyeti üzerine oturan bir kurumsal altyapıda peygamberlerin atası Hazreti İbrahim'den beri Yahudiler'in ve Müslümanlar'ın en önemli dini vecibesi olan sünnetle ilgili yerel bir mahkemenin yasak getirmesini hem ülkemiz hem Müslüman alem çok endişeyle karşıladı.''

Aşırılığa, İslamofobiye, ırkçılığa, hoşgörüsüzlüğe, ayrımcılığa karşı ülkelerin ve halkların beraber yapması gerekten çok şeyin olduğunu vurgulayan Bakan Şahin, Bakanlığın çalışmaları hakkında da bilgi verdi.

Kadına yönelik şiddetle ilgili Bakanlık olarak çok güçlü çalışmaları yürüttüklerini vurgulayan Şahin, konuyla ilgili teknik takibi öngören çalışmaları anlattı. Buton sisteminin altyapısının oluşturulduğunu ve Perşembe günü Bursa'da hayata geçirileceğini dile getiren Bakan Şahin, Şiddet İzleme Merkezleri'nin 14 ilde 25 Kasım Dünya Şiddetle Mücadele Günü'nde açılacağını söyledi. Şahin, bu merkezlerde gerekli eğitimleri almış hemşireden, polis ve diyanet görevlisine kadar konularında uzman çok sayıda personelin görev yapacağını kaydetti. Bakan Şahin, şöyle devam etti:

KADINA ŞİDDETLE MÜCADELE

''Kadına yönelik şiddetle mücadelede 'Bu tamamen İslam dininden kaynaklıdır' demek hem kolaycılıktır hem yanlıştır. Katı ataerkil bakış, gelenekler İslam dininin önüne geçmiş ve sanki İslam dininin bir parçasıymış gibi hayatımıza yönlendirmiştir. Bunu düzeltmek de hepimizin elindedir. Bütün dünyada ciddi bir zihinsel dönüşüm gerekiyor. Bunun için de güçlü işbirlikleri gerekiyor.''

Baden-Württemberg Eyaleti Sosyal Uyum Bakanı Bilkay Öney ise çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Eyaletlerindeki Müslüman topluluklarıyla aile içi şiddeti önlemeye yönelik çalışmalara katkı sağlamaları yönünde karar aldıklarını bildiren Öney, ''zoraki evlilik'' konusunun Almanya'da gündemde olduğunu bu konularda da işbirliği yapmak istediklerini söyledi.

Bunun üzerine Bakan Şahin, şunları söyledi:

''Bizim kendi geleneksel yapımızda iki çift anlaşıyorsa ve ailelerin desteğini alıyorsa veya aileler gençlerin evlenmesiyle ilgili ön hazırlığı yapıp, gençlerin onayıyla bu evlilik kurumu çalışıyorsa biz buna 'zorlama evlilik' demiyoruz. 18 yaşını bitirmiş, reşit olmuş ve kızın onayı alındıktan sonra zorlama evlilik değil. Görücü usulünü bazen Alman toplumu yanlış algılıyor. Ailelerin onaylaması evliliği güçlendiren bir şey zayıflatan bir şey değil. Asıl olan kızın 18 yaşından büyük olması ve bu evliliğe onay vermesi. Bizde de şu anda zorlama evlilik, çocuk yaşta evlilik sorunlarımızdan bir tanesi ama eğitim yaşı yükseldikçe, kız çocuklarımızı eğitimde tuttukça bunların sayısı aşağı düşüyor. Bunun için ülke olarak kız çocuklarının okullaşmasını çok önemsiyoruz.''

Konuşmaların ardından toplantı basına kapalı devam etti.