BIST 10.061
DOLAR 32,39
EURO 34,80
ALTIN 2.431,92
HABER /  DÜNYA

ABD Ermeni tasarısını kabul edebilir!

ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi Morton Abramowitz'ten alarm sözler: Obama müdahil olmazsa tasarı geçebilir.

Abone ol

ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi Morton Abramowitz, Türkiye-ABD ilişkilerinde, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni tasarısının en acil sorun olduğunu belirterek, "Başkan Barack Obama işin içine dahil olmazsa, bu yıl Kongre tasarıyı geçirebilir." uyası yaptı. Tasarının görüşülmesine üç gün kala Obama'nın bu konuda henüz 'güçlü' bir tavır ortaya koymaması ise dikkat çekiyor.

ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi'nde, 1915 olaylarının "soykırım" olarak tanınmasını isteyen tasarının görüşülmesine 3 gün kalırken Ankara, tasarıya karşı lobi faaliyetinde bulunmak üzere Washington'a çıkarma yapıyor. Ancak, ABD Başkanı Barack Obama'nın, selefi George Bush gibi müdahil olmaması tasarının kabul edileceğine yönelik endişeleri artırıyor. ABD'nin eski Ankara büyükelçilerinden Türkiye uzmanı Morton Abramowitz de bu endişelere hak veriyor. Abramowitz, "Eğer Başkan Barack Obama işin içine dahil olmazsa, bu yıl Kongre tasarıyı geçirebilir." uyarısını yaptı. ABD'nin Atlanta kentinde Türk gönüllülerin kurduğu İstanbul Center'ın, Georgia Tech Üniversitesi Sam Nunn Uluslararası İlişkiler Fakültesi ile ortaklaşa düzenlediği konferansta konuşan Abramowitz, Türkiye-ABD ilişkilerinde, 1915 yılı olaylarına ilişkin Ermeni tasarısının en acil sorun olduğunu ifade etti. Tasarının istinasız mart aylarında Kongre'nin gündemine geldiğini kaydeden tecrübeli diplomat, Amerikan yönetimlerinin ulusal güvenlik sebepleriyle her zaman tasarıya karşı mücadele ettiğini hatırlattı. Ancak bu yıl Başkan Obama'nın devreye girmemesi halinde, tasarının Kongre'den geçmesinin muhtemel olduğunu söyledi.

TARAF EDİTÖRLERİ, 10 YIL ÖNCE OLSAYDI ÖMÜR BOYU HAPİS CEZASI ALIRDI

Obama'nın başkanlık kampanyası sırasında 1915 olaylarını "soykırım" olarak nitelediğine dikkati çeken Abramowitz, ABD yönetiminin, biraz da Ermeni tasarılarından artık "kurtulmak" için, Türkiye ile Ermenistan arasında sınırların açılması ve normal ilişkilerin kurulmasını öngören protokoller için çok çalıştığını ifade etti. Ancak TBMM'nin protokolleri onaylama sürecinin kesintiye uğramış vaziyette olduğunu, bu nedenle protokollerin, tasarı Kongre'ye gelmeden onaylanmasına yönelik umutların azaldığını belirtti.

1989-1991 yılları arasında ABD'nin Ankara büyükelçiliği görevinde bulunan Morton Abramowitz, Balyoz darbe planı ve bu çerçevede gerçekleştirilen gözaltılara paralel yaşanan gelişmeleri de değerlendirdi. Türkiye'nin kendisinin Ankara'da olduğu 20 yıl öncesine göre çok daha enerjik ve açık hale geldiği tespitinde bulundu. "Ordunun Türkiye'de hâlâ en saygın kurum olmasına rağmen ciddi eleştirilere tabi tutulduğunu" belirten Abramowitz, "Orduyla ilgili sırlara dair sürekli haber yapan Taraf Gazetesi'nin editörleri, 10 yıl önce olsaydı ömür boyu hapis cezasına çarptırılırlardı." yorumunda bulundu. Türkiye'de son günlerde yaşananların, sorunun "siyasi mi adli mi" olduğu sorularına yol açtığını ifade ederek, "Buradan, tüm bunların nereye gittiği net değil, ama modern Türk tarihinde sıra dışı bir dönem olduğu görülüyor." diye konuştu. Morton Abramowitz, konuşmasında, Türkiye'deki kutuplaşmanın son bir haftada yaşananlarla daha da derinleşeceği, erken seçim ve koalisyon hükümeti ihtimaline dair görüşlerine de yer verdi. Abramowitz, ayrıca ABD'nin Irak'tan çekilme şeklinin Türkiye için kritik bir konu olduğunu ifade ederek, ABD-Türkiye ilişkilerinin Irak ve İran konularıyla test edileceği görüşünü dile getirdi.

TBMM HEYETİ LOBİ İÇİN ABD'YE GİTTİ

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Murat Mercan başkanlığında 8 milletvekilinden oluşan heyet, Ermeni tasarısına karşı lobi yapmak ve kabul edilmesini önlemek amacıyla dün ABD'ye gitti. Heyet, Washington'da, Obama'nın üst düzey yetkilileriyle, ABD Dışişleri Bakanlığı, Amerikan Kongre üyeleri ve düşünce kuruluşları ile görüşecek. Türk heyeti, söz konusu tasarının ABD Kongresi'nde gündeme alınmasıyla ilgili fikirlerini ABD'de ilgili muhataplarına iletecek.