BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

ABD: Cenin fiyatından söz eden video ardından soruşturma açıldı

ABD Aile Planlaması kurumunda görevli bir doktorun cenine ait organların satışından söz ettiği öne sürülen video kaydının yayımlanması ardından, Amerikan Kongresi soruşturma başlattı.

Abone ol

Gizli kamera kaydında Aile Planlaması kurumunun tıbbi araştırma müdürü Deborah Nucatola yer alıyor

ABD Aile Planlaması kurumunda görevli bir doktorun cenine ait organların satışından söz ettiği öne sürülen video kaydının yayımlanması ardından, Amerikan Kongresi soruşturma başlattı.

Kurum, kürtaja karşı çıkan bir grubun ortaya attığı iddiaların asılsız olduğunu ve cenin dokularının kâr amacıyla satışının söz konusu olmadığını, bunların sadece araştırma amacıyla bağışlanabildiğini bildirdi.

Gizli kamerayla yapılan video kaydında Aile Planlaması kurumunun tıbbi araştırma müdürü Deborah Nucatola, cenin dokusu sağlanmasından söz ediyor. Nucatola, bir biyoteknoloji firması çalışanı süsü altında kendisiyle görüşmeye gelen kişiye "kürtaj yapan doktorların, uyguladıkları yöntemleri, organları bozulmadan bırakacak şekilde ayarlayabileceklerini" söylüyor.

Filmde Deborah Nucatola'nın, "Kalp, akciğer ve karaciğeri almada çok başarılıyız." diyor ve kürtajı yapan doktorun cenini olduğu gibi çıkarmaya çalışabileceğini söylüyor. Yetkili, kliniklere alınacak cenin örneği başına 100 dolara kadar ödeme yapılabileceğini belirtiyor.

ABD'de kürtajla alınan ceninden parça veya organ satışı yasak. Ülkede, ceninin bütünüyle alındığı "kısmi doğum" veya hamileliğin ilerki dönemlerinde kürtaj da, genel olarak yasak.

Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner, Beyaz Saray'dan "bu tür dehşet verici uygulamaları kınamasını ve durdurmasını" istedi.

Boehner, "Bir kurum, doğmamış çocuktan ve bu korkunç videoda görüldüğü gibi, gayet laubali bir şekilde gelir sağlıyorsa, hepimizin harekete geçmesi gerekir." dedi.

Video kaydını yapan Tıbbi Gelişim Merkezi, yayımladığı açıklamada Aile Planlaması kurumunun kürtajla alınmış ceninlerden organ ve parça sattığını iddia etmişti. Bu uygulama, intakt açılma ve çıkarma diye biliniyor.

Aile Planlaması kurumu ortaya atılan iddiaların "çok çirkin ve kesinlikle asılsız" olduğunu bildirdi; videoda sözü edilen paranın "masrafları karşılama" amacını taşıdığını belirtti.

Kurum sözcüsü Eric Ferrero, "Çeşitli sağlık merkezlerimizde bilimsel araştırma için doku bağışında bulunmak isteyen hastalarımıza yardımcı oluyoruz. Bunu da her üst düzeydeki sağlık görevlisi gibi yerine getiriyoruz." dedi.

Aile Planlaması kurumu, tüm bağışların ABD yasalarına uygun şekilde gerçekleştirildiğini ve doku bağışlarının tamamen gönüllülük esasına dayalı olduğunu bildirdi.

Texas ve Louisiana Valileri de Aile Planlaması kurumu hakkında soruşturma başlattı.