BIST 9.076
DOLAR 32,32
EURO 35,11
ALTIN 2.301,76
HABER /  GÜNCEL

ABD Büyükelçisi ortak operasyonun detaylarını anlattı!

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin Türkiye ile ortak Suriye operasyonu açıklamasının perde arkasını ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass anlattı.

Abone ol

ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass, Dışişleri Bakanı John Kerry'nin Türkiye ile ortak operasyon yapacakları yönündeki açıklamasının detaylarını paylaştı.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, CNN'e IŞİD'e karşı Türkiye ile ortak operasyondan bahsettiği saatlerde, ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass da, yeni seçilen vekillerin yemin törenini izlemek amacıyla TBMM'de idi. Bass, Kerry'nin açıklaması ile, IŞİD'in kontrolündeki sınır bölgesinde, örgütün insan ve mal kaçakçılığı yapmasını engellemek amacıyla yapılacak ortak operasyonu kastettiğini söyledi.

"BAKAN KERRY BEKLENTİSİNİ İFADE ETTİ"

Bass, Hürriyet'in Kerry'nin "ortak operasyonla ne kastettiği" yönündeki sorusu üzerine, IŞİD'in Türkiye – Suriye sınırının bir bölümünü kontrol ettiğine vurgu yaparak, "Sınır bölgesindeki bu kontrolünden yararlanarak insanları ve malları kaçak geçiriyor, bundan elde ettiği kazanımla Suriye’deki terörizmi finanse ediyor. Diğer koalisyon ortaklarıyla olduğu gibi Türk hükümeti ile de, DAEŞ'in kontrol ettiği bu bölge konusunda birlikte çalışarak nasıl daha iyi sonuç alabiliriz konusunu görüşmeye devam ediyoruz. Bakan Kerry’nin atıfta bulunduğu da, devam eden bu görüşmeler ve Suriye'nin kuzeybatısındaki bu soruna çare bulmak için işbirliğinin daha da yoğunlaştırılması beklentisi" dedi.

DAEŞ'İN PETROL TİCARETİ ENDİŞE KONUSU

IŞİD'in kontrolü altındaki petrol yataklarını kullanarak, para kazandığına da dikkat çeken Büyükelçi şunları söyledi:

"Hepimizin DAEŞ’in Suriye’deki petrol kaynakları üzerindeki kontrolündeki kullanarak para kazanması ve bunu da silah satın almak ve kontrolü altında yaşayan insanları terörize etmekle kullandığından endişe ediyoruz. Hepimizin birlikte, DAEŞ üzerinde baskı kurmak için yeni yollar bulmak konusunda çalışması gerekir. Basında geçtiğimiz günlerde çıkan haberlerde koalisyon uçaklarının petrol tankerlerini vurduğunu da görmüş olabilirsiniz. Bu da bizim bu konudan endişe duyduğumuzun bir başka göstergesi."