BIST 9.975
DOLAR 32,40
EURO 34,78
ALTIN 2.435,69
HABER /  GÜNCEL

ABD Bin Ladin belgelerini yayımladı

ABD, Usame Bin Ladin'in Pakistan'da saklandığı eve yapılan baskın sırasında ele geçirilen belgelerden bazılarını yayımladı.

Abone ol

ABD ordusu, Usame Bin Ladin'in Pakistan'da saklandığı eve bir yıl önce yapılan baskın sırasında ele geçirilen belgelerden bazılarını yayımladı.

Belgeler, ABD Askeri Akademisi'nin Terörle Mücadele Merkezi'nin internet sitesinde yayımlandı.

El Kaide'nin lideri Usame Bin Ladin'in Pakistan'ın kuzeyindeki Abbottabad'da saklandığı eve yapılan baskında ele geçirilen altı bin gizli belgeden 17'si aktarıldı.

'Abbottabad'dan Mektuplar' adıyla yayımlanan belgeler, Bin Ladin'in, çok sayıda tecrübeli elemanını yitiren El Kaide'nin geleceğinden endişe duyduğunu gösteriyor.

Ele geçirilen belgeler arasında, Bin Ladin'in örgütün diğer üyeleriyle yazışmaları ve kendi el yazması günlüğü de bulunuyor.

'Arap Baharı heybetli bir olay'

Bugün yayımlanan 175 sayfalık belgeler, Eylül 2006 ile Nisan 2011 tarihleri arası dönemi kapsıyor.

Bu belgeler, cihad ideolojisinin Müslümanları yabancılaştırdığına dair Bin Ladin'in kaygılarını sergiliyor.

Bin Ladin, İslam dünyasına yönelik saldırılardan kaçınıp ABD üzerinde yoğunlaşılması yönünde önerilerde de bulunmuş.

İran ile gerilen ilişkileri ortaya koyan belgelerde, Pakistan'dan herhangi bir kurumsal desteğe göndermede bulunulmuyor.

Nisan 2011 tarihli bir mektupta ise Bin Ladin'in Arap Baharı'na ilişkin olarak Müslümanların tarihinde 'heybetli bir olay' nitelendirmesinde bulunduğu görülüyor.

Hafta başında, terörle mücadele başkanı John Brennan Beyaz Saray'da yaptığı açıklamada ele geçirilen gizli belgelerin, Bin Ladin'in ortadan kalkmasıyla ABD'nin daha güvenli hale geldiğini gösterdiğini vurgulamıştı.

Brennan, belgelerin Bin Ladin'in örgütün "felaket üstüne felaket" yaşadığına ve Suudi militanların El Kaide'nin adını değiştirme planlarına dair itirafını gösterdiğini belirtti.