BIST 9.717
DOLAR 32,54
EURO 34,88
ALTIN 2.425,79
HABER /  GÜNCEL

ABD, Asya'daki askeri varlığını artıracak

ABD savunma bakanı Robert Gates, Pasifik okyanusu kıyısındaki ülkelerde askeri varlığın artırılacağını açıkladı. İlişkilerin geliştirileceği ülkeler arasında Avustralya ve Singapur da var.

Abone ol

Amerika Birleşik Devletleri, Pasifik Okyanusu çevresindeki ülkelerdeki askeri varlığını artıracağını açıkladı.

ABD savunma bakanı Robert Gates, Singapur'da yaptığı konuşmada, Avustralya ve Singapur ile askeri bağların güçlendirileceğini ifade ettti.

Gates, Amerika'nın müttefiklerini ve deniz ticareti yollarını korumak üzere bölgeye yeni gemi ve teknolojilerin aktarılacağını da ekledi.

Çoğu Asya ülkesi, Çin'in askeri büyümesi nedeniyle endişeli.

Ancak Gates'in açıklamaları ABD'nin askeri bütçesini kısmaya çalıştığı ve Afganistan ile Irak'taki askeri varlığını azalttığı bir döneme denk geliyor.

Gates, konuşmasında Irak ve Afganistan savaşlarının askeri güç ve kamuoyu desteği açısından yarattığı zorlukları kabul etti ancak Amerika'nın Asya ile olan bağlarının sıkılaşacağını da vurguladı.

Bakan, bu çerçevede Japonya ve Güney Kore ile askeri bağların daha modern bir hale getirileceğini, Avustralya ve Singapur ile ortaklıkların ise geliştirileceğini anlattı.

Bu değişikliklerin, bölgede yaşanabilecek insancıl krizlere daha iyi müdahale edebilme imkanı yaratacağı da umuluyor.

Çin savunma bakanı Liang Guanglie ile de görüşen Gates, son yıllarda yaşanan gerilemelerin ertesinde, iki ülkenin askeri ilişkisinin "olumlu bir yolda" olduğunu söyledi.