BIST 10.285
DOLAR 32,28
EURO 34,83
ALTIN 2.412,06
HABER /  DÜNYA

ABD Afganistana yol arayışında

Obama, konuşmasında söylediği gibi ilk işi Afganistan'dan oldu. ABD şimdi bölge için yeni stratejiler arıyor.

Abone ol ABD'nin yeni başkanı Barack Obama'nın dış politika önceliklerinin başında gelen Afganistan'da yeni stratejiler için hareketlilik şimdiden başlamış görünüyor.

Bölgedeki operasyonları yürütmekle görevli Amerikan merkez komutanı Orgeneral David Petraeus, Afganistan ve komşularında temaslarda bulunuyor.

Gelen haberlere göre, lojistik sorunlarının çözümünde ilerleme sağlandı.

ABD Bush yönetiminin son aylarında Afganistan'daki askeri varlığını pekiştirme kararı almıştı. Bu adımların Obama döneminde de sürmesi bekleniyor.

Bölgedeki temasları genelde kapalı kapılar ardından geçen Orgeneral David Petraeus, Rusya ve bazı Orta Asya ülkeleri arasında karadan malzeme sevkine ilişkin anlaşmalar yapıldığını açıkladı.

Amerika Birleşik Devletleri ve NATO, Afganistan'da yürütülen askeri operasyonlarda kullanılacak gıda, yakıt gibi malzemelerin sevkinde bir süredir Pakistan'a alternatif bir güzergah arayışındaydı.

Seçenekler Orta Asya, Rusya ve Türkiye

Afganistan'la uzun bir sınıra sahip olan Tacikistan, askeri olmayan malzemelerin taşınmasında bazı yolların kullanılabileceğini açıkladı. Petraeus, Afganistan'ın bir diğer komşusu Türkmenistan'da da temaslarda bulundu.

Afganistan'ın komşularından Özbekistan ise Amerikalı generalin güzergahları arasında değildi. İki ülke arasındaki ilişkiler, Özbekistan'daki insan hakları ihlalleri iddiaları nedeniyle gergin.

Anlaşma uyarınca, sevkedilecek malzemelerin önce Rusya'ya daha sonra da kara yoluyla Kazakistan'a, oradan da Afganistan'ın kuzeyindeki komşu ülkeler üzerinden taşınması mümkün olabilecek.

Bir diğer seçenek ise, malzemelerin önce Türkiye'ye gönderilmesi. Daha sonra da Gürcistan, Kafkaslar ve Hazar Denizi üzerinden Türkmenistan'a, oradan da Afganistan'a sevkedilmeleri mümkün olabilecek.

Alternatiflerden bir diğeri, malzemelerin bazılarının Kırgızistan'daki Amerikan üssüne gönderilmesi, bazılarının da bölge ekonomilerini canlandırmak için Orta Asya'daki ülkelerden satın alınması.

Gerçi Kırgızistan'daki üssün geleceği konusunda bazı soru işaretleri sıklıkla dile getiriliyordu son dönemde, ama General Petraeus, üssün açık kalacağını söyledi.

Hem Pakistan'da giderek artan şiddet olayları hem de Barack Obama liderliğindeki yeni Beyaz Saray yönetiminin Afganistan'daki askeri gücü üçte bir oranında arttırma planlarının yaratacağı lojistik sorunlarını gidermek için Amerikan ordusu bir süredir Pakistan'a alternatif güzergah arayışına girmişti.