BIST 10.793
DOLAR 32,21
EURO 34,83
ALTIN 2.414,42
HABER /  GÜNCEL

Abbas tanınma stratejisini açıklayacak

Filistinli lider BM'den üye devlet statüsü istemeleriyle ilgili açıklama yapmaya hazırlanıyor. ABD ise veto etmek zorunda kalmamak için Filistinlilerin bu girişimden vazgeçmesini istiyor.

Abone ol

Filistin yönetimi lideri Mahmud Abbas'ın bu akşam televizyonda bir konuşma yaparak, Filistin'in Birleşmiş Milletler'de devlet olarak tanınması konusundaki planlarını açıklaması bekleniyor.

Mahmud Abbas'ın gelecek hafta BM'den "tam üye devlet" statüsü istemesi bekleniyor.

Tanınması istenen devletin sınırları içinde Batı Şeria, Gazze, Doğu Kudüs ve İsrail'in 1967'den bu yana işgal ettiği tüm topraklar bulunacak.

İsrail şiddetle karşı çıktığı bu girişimin sonuçlarının ağır olacağını söylüyor.

Ramallah'daki BBC muhabiri Ron Donnison ise, Mahmud Abbas'ın şimdiye kadar stratejisine tam olarak açıklık kazandırmadığına dikkat çekiyor.

Filistinliler BM'den "gözlemcilik" olan statülerini, "üye olmayan devlet"e dönüştürmesini de isteyebilirler.

Muhabirimiz böyle bir talebin büyük olasılıkla BM'nin 193 genel kurul üyesi arasında yapılacak oylamada kabul edileceğini kaydediyor.

Ancak Filistin yönetiminin "üye devlet" statüsü istemesi daha iddialı bir adım ve Güvenlik Konseyi'nin onayını gerektiriyor.

Bu noktada da ABD'nin vetosu gündeme geliyor.

ABD'nin baskısı

BBC muhabirinin aktardığına göre Washington, Müslüman dünyasıyla ilişkilerini yıpratacağı kaygısıyla böyle bir başvuruyu veto etmek zorunda kalmak istemiyor.

Bu nedenle de Filistinlileri bu girişimden vazgeçirme çabalarını artırdı.

ABD'nin BM Büyükelçisi Susan Rice da BBC'ye verdiği mülakatta, devlet statüsü için tek taraflı bir başvurunun, gerçek müzakereler düzenlenmesi olasılığına gölge düşüreceği yorumunu yaptı.

Rice'a göre ABD bir Filistin devleti kurulduğunu görmek istiyor, ancak bunun İsrail'le yapılacak müzakereler sonunda gerçekleşmesi gerektiğine inanıyor.

Filistinliler ise ABD öncülüğündeki barış süreci çöktüğü için konuyu BM'ye taşımak istediklerini söylüyorlar.

İsrail-Filistin görüşmeleri, İsrail'in Filistin topraklarındaki Yahudi yerleşimi inşaatlarını erteleyen kararı uzatmaması üzerine bir yıl önce çökmüştü.