BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  GÜNCEL

AB’ye ihracat ikiye katlandı

Rusya’nın sebze-meyve yasağını en az zararla atlatmaya çalışan ihracatçı, yeni ticari bağlantılar kuruyor. Avrupa’ya yapılan ihracatta son bir haftadır artış gözl

Abone ol

Rusya’nın sebze-meyve yasağını en az zararla atlatmaya çalışan ihracatçı, yeni ticari bağlantılar kuruyor.

Balkanlar ve Avrupa’ya yapılan ihracatta son bir haftadır artış gözleniyor. Balkanlara ihracat yapan firma sayısı 3’ten 10’a çıktı. 23-30 Mayıs arasında AB’ye yapılan ihracat, 2 milyon dolar civarında seyrederken aynı rakam Rusya’nın kararını takip eden 2-8 Haziran aralığında 4,6 milyon doları buldu. Antalya Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Satıcı, elde kalan ürünleri maliyetine Avrupa’ya ihraç ettiklerini belirterek, “Üreticiyi mağdur etmemek adına düşük fiyata Avrupa ülkelerine gönderiyoruz.” dedi.

İhracatın önemli bölümünü Rusya’ya yapan Batman İhracat’ın müdürü Lokman Osmani, kriz sebebiyle Balkanlara zorunlu yöneliş yaptıklarını ifade ederek, “Bu kez de Balkanlarda yığılma oldu. Avrupa’nın da hasat zamanı geldi. Rekabet yapalım derken fiyatlar düştü. Pazarı kaybetmemek için maliyetine çalışıyoruz.” bilgisini veriyor. Osmani, Rus yetkililer kararda geri adım atsa bile çiftçi ve ihracatçının sezonu büyük kayıplarla kapatacağını belirtiyor. Andiç Gıda Ürünleri İhracat’ın genel müdürü Haydar Gürer ise Avrupa’ya ihracat artışının suni olduğu görüşünde. Ürünün ucuzlamasının AB’ye ihracatı artıracağını öne süren Gürer, “Avrupa’ya çok fazla mal arzı oldu. Bu durum özellikle Batı Avrupa’yı kötü etkileyecek. Avrupa’ya ihracat artışı bu pazar için pozitif bir gelişme değil.” şeklinde konuşuyor. Kalite ve standart farkından dolayı Avrupa’da sıkıntı çıkabileceğine dikkat çeken Gürer, şöyle konuşuyor: “Rusya’nın alımı durdurması çok kötü bir zamana rastladı. Şirketler, Avrupa’ya ihracatı artırdı. Diğer taraftan Avrupa’nın kendi üretimi başladı. Bundan dolayı talep azalması olacak. Sektör, Rusya’dan gelecek müjdeli habere kilitlendi.”

Haber: Şaban Gündüz

Kaynak: www.zaman.com.tr