BIST 10.159
DOLAR 32,21
EURO 35,09
ALTIN 2.470,94
HABER /  DÜNYA

AB ve ABD anlaşamadı!

AB ve ABD arasında uçak yolcu bilgilerinin paylaşımı konusunda anlaşma olmadı

Abone ol

AB ve ABD arasında uçak yolcu bilgilerinin paylaşımı konusundaki müzakereler anlaşmazlıkla sonuçlandı.

Üye devletlerden aldığı yetkiyle ABD ile müzakereleri yürüten AB Komisyonu, karşı tarafın yetkilerini aşan istekleri nedeniyle görüşmelerde sonuca ulaşılamadığını duyurdu.

Bu durumda ABD'ye uçan Avrupalı havayolu şirketleri, yarından itibaren yolcu bilgilerini ABD makamlarına vermeleri durumunda yasal işlemlerle karşılaşacaklar.

AB ve ABD arasında 2004 yılında imzalanan uçak yolcu bilgilerinin paylaşımı anlaşması, Avrupa Parlamentosu'nun başvurusu üzerine Avrupa Adalet Divanı tarafından iptal edilmişti.

Uluslararası hukuka göre herhangi bir tarafın iptal etmesi durumunda 90 gün geçerliliğini koruyan anlaşmanın en geç bugün imzalanması gerekiyordu.

ABD'nin 11 Eylül saldırılarının ardından terörizmle mücadele için ülkeye gelen uçak yolcularının isim, adres, telefon ve ödeme biçimi gibi bilgilerine ihtiyaç duyduğunu ileri sürerek havayolu şirketlerini yaptırımla tehdit etmesi üzerine AB ve ABD, 2003 yılı mart ayından itibaren uçak yolcu bilgilerini gayrıresmi olarak paylaşmaya başlamışlardı.

İptal edilen 2004 yılı mayıs tarihli AB ve ABD arasındaki anlaşma, havayolu şirketlerinin bilgi paylaşımına resmiyet kazandırılması isteği üzerine imzalanmıştı.

AB Komisyonu'ndan dün yapılan açıklamada, anlaşmanın ekim ayına girilmeden kesinlikle imzalanacağı bildirilmişti.